Διεθνή

Μπορέλ: «Αφελής» η ισπανική αριστερά για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μπορέλ: «Αφελής» η ισπανική αριστερά για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και πρώην υπουργός του ισπανικού κυβερνώντος κόμματος PSOE (S&D), Josep Borrell, χαρακτήρισε το αριστερό κόμμα Podemos (Αριστερά της ΕΕ) «αφελές» σχετικά με τις ελπίδες να αντιμετωπιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία χωρίς όπλα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και πρώην υπουργός του ισπανικού κυβερνώντος κόμματος PSOE (S&D), Josep Borrell, χαρακτήρισε το αριστερό κόμμα Podemos (Αριστερά της ΕΕ) «αφελές» σχετικά με τις ελπίδες να αντιμετωπιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία χωρίς όπλα. Από την πλευρά του, το Podemos επιμένει ότι η ειρήνη αργά ή γρήγορα θα έρθει και ρωτά τον Borrell «πόσους θανάτους» θα μπορούσε να δεχτεί μέχρι τότε.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το Podemos, εταίρος του ισπανικού κυβερνητικού συνασπισμού, είναι ανένδοτο ως προς την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Η Ione Belarra, Γενική Γραμματέας του Podemos και Υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων, κάλεσε για άλλη μια φορά στις 17 Φεβρουαρίου το PSOE να επανεξετάσει τη θέση του, φοβούμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης και κινητοποίηση στρατευμάτων.

Το PSOE, εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού με το Podemos, επέμεινε στην υποστήριξή του για την αποστολή όπλων στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στη σύγκρουση.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero την Τετάρτη, ο Borrell επέκρινε την «τεράστια αφέλεια» του αριστερού κόμματος, που πιστεύει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τερματιστεί με κατάπαυση του πυρός ή διπλωματικές διαπραγματεύσεις, εάν οι χώρες σταματούσαν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία σύμφωνα με τον Max Griera  και το EurActiv.com. 

Η δήλωση του Borrell ενόχλησε το αριστερό κόμμα.

«Αν πιστεύει ότι η αποκλιμάκωση και η αναζήτηση οδών διαλόγου για την οικοδόμηση της ειρήνης είναι αφελής, αυτό είναι δικό του θέμα», δήλωσε πηγή του Podemos στη EURACTIV.

Ο Borrell προειδοποίησε επίσης ότι αν σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, η Ρωσία θα συνεχίσει να επιτίθεται και η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Ερωτηθείς πώς η ΕΕ θα μπορούσε να φέρει τον διάλογο χωρίς στρατιωτική δύναμη, η πηγή του Podemos απάντησε:

«Γνωρίζουμε ότι δεν μπαίνεις σε έναν ειλικρινή διάλογο από τη μια μέρα στην άλλη, γι αυτό ζητάμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τον διάλογο στο μέλλον. Κατά την άποψή μας, αυτές οι συνθήκες περιλαμβάνουν μια κατάπαυση του πυρός που θα τερματίσει τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, την καταστροφή των υποδομών και θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στη σύγκρουση».

«Η ειρήνη θα έρθει αργά ή γρήγορα», τόνισε η πηγή των Podemos και πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι πόσο θάνατο και καταστροφή είναι διατεθειμένοι να δεχτούν ο Borell και η ΕΕ μέχρι τότε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments