Διεθνή

«Έλλη» ή η αντι – Μελόνι

«Έλλη» ή η αντι – Μελόνι

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ/ Διαδίκτυο

Στις κάλπες προσέρχονται οι Ιταλοί ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς, προκειμένου να αναδείξουν νέο πολιτικό αρχηγό.

Στις κάλπες προσέρχονται οι Ιταλοί ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς, προκειμένου να αναδείξουν νέο πολιτικό αρχηγό. Το όνομα που κυριαρχεί και που μάλλον θα απασχολήσει την ιταλική πολιτική σκηνή, είναι αυτό της 38χρονης «Έλλης».

Το ζήτημα με την άλλοτε κραταιά κεντροαριστερά αρχίζει το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν ανατρέπεται, μετά από πολλές συνταγματικές και πολιτικές κρίσεις, η κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι. Οι πρόωρες εκλογές προκηρύσσονται για το φθινόπωρο αλλά τα ανώτατα κομματικά όργανα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος δεν λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν την πολιτική άνοδο του νέου «αστέρα» της κεντρικής πολιτικής σκηνής, της Τζόρτζια Μελόνι. Αυτή χαρακτηρίζεται «λαικίστρια» και υποτιμάται. Η Μελόνι σχηματίζει τριμερή εκλογικό σχηματισμό και τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της πρωθυπουργού διαμορφώνουν συνασπισμό δυνάμεων με την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι.

Η κεντροδεξιά έρχεται δυναμικά στην εξουσία και το πρόβλημα που αναφύεται στις γραμμές της κεντροαριστεράς είναι το ζήτημα της πολιτικής ηγεσίας. Ο Ενρίκο Λέτα αδυνατεί να πλησιάσει απειλητικά τα επίπεδα πολιτικής δημοφιλίας, που απολαμβάνει η Τ. Μελόνι. Η κεντροαριστερά ηττάται ακόμη και στις αναπληρωματικές εκλογές και το όνομα της Έλλης Σλάιν ή, αλλιώς, «Έλλη» ακούγεται ολοένα και συχνότερα, με την ίδια να διεκδικεί απόψε την κεντροαριστερή ηγεσία.

Η Έλλη, όπως συντροφικά και εν συντομία αποκαλείται η νεαρή υποψήφια, κατάγεται από το Λουγκάνο της Ελβετίας. Με πατέρα πολιτικό επιστήμονα και μητέρα διοικητολόγο, η υποψήφια πρόεδρος σπουδάζει νομικά, κάνει το διδακτορικό της στο συνταγματικό δίκαιο και αναπτύσσει μια έντονη πολιτική δράση, η οποία την καθιστά γρήγορα δημοφιλή στους κόλπους της ιταλικής σοσιαλδημοκρατίας.

Η αμφιφυλόφιλη ευρωβουλευτής καταλογίζει στο κόμμα κεντροδεξιές αποκλίσεις και διολίσθηση στην δεξιά ρητορική για το μεταναστευτικό και προσφυγικό. Αντιτάσσεται κάθετα στην ιδέα του ελάχιστα εγγυημένου εισοδήματος, την οποία βρίσκει ως «ακραία φιλελεύθερη», και παλεύει για την επάνοδο του κοινωνικού κράτους στο πρόγραμμα και την δράση του Δημοκρατικού Κόμματος. Η πολιτική, που εισηγείται η «Έλλη», έχει έναν σαφώς πιο αριστερό προσανατολισμό συγκριτικά με την πολιτική του Ενρίκο Λέτα, που οι φίλοι της Έλλης βρίσκουν «τεχνοκρατική».

Τα προγνωστικά για την σημερινή ψηφοφορία «δείχνουν» την 38χρονη από την ιταλόφωνη Ελβετία και αν η ευρωβουλευτής εκλεγεί, υπόσχεται στην κοινωνική βάση του Δημοκρατικού Κόμματος «στιγμές έντονης προγραμματικής αντιπολίτευσης» απέναντι σε μια κεντροδεξιά πρωθυπουργό που, έως τώρα, έδειχνε να αγωνίζεται χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments