Διεθνή

Για την Ουκρανία και το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο

Για την Ουκρανία και το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο

Πηγή Φωτογραφίας: Ukrainian Presidential Press Office via AP, File

Η προσέγγιση αυτή κινείται σε απόσταση από την κυρίαρχη δυτική αντίληψη.

Μάλλον απροσδόκητα, ο Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ήταν έτοιμος να συνεργαστεί με την Κίνα στη βάση του ειρηνευτικού σχεδίου του Πεκίνου, την στιγμή μάλιστα που  το ΝΑΤΟ και η Γερμανία επικρίνουν τη θέση του Πεκίνου και η Ουάσιγκτον αυστηροποιεί τις κυρώσεις της εναντίον της Ρωσίας.

Πιο ειδικά, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι το κινεζικό σχέδιο έχει κάποια αξία και έκρινε πως θα μπορούσε να συνεργαστεί με το Πεκίνο, προκειμένου να εργαστεί για την επίλυση της σύγκρουσης.  Πρόσθεσε ότι, στο εν λόγω σχέδιο, υπάρχει σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα των Ουκρανών, κάτι που προάγει τη συνεργασία.

Η προσέγγιση αυτή κινείται σε απόσταση από την κυρίαρχη δυτική αντίληψη.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιτέθηκε ουσιαστικά στην Κίνα, υποστηρίζοντας τις διφορούμενες θέσεις της Ρωσίας για την ουκρανική σύγκρουση. «Η Κίνα δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία γιατί δεν μπόρεσε να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία. Και επίσης υπέγραψε λίγες ημέρες πριν από την εισβολή μια συμφωνία για μια απεριόριστη εταιρική σχέση με τη Ρωσία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Χωρίς να επιτεθεί ανοιχτά στο Πεκίνο, με το οποίο οι διμερείς σχέσεις είναι ήδη πολύ τεταμένες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, έχουν αυστηροποιήσει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας και των υποστηρικτών της.

Αυτές οι νέες κυρώσεις θα στοχεύουν σε  τομείς όπως είναι ο τραπεζικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία, και θα επηρεάσουν «περισσότερα από 200 πρόσθετα άτομα και οντότητες, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων και τρίτων χωρών σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή που υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας», διαβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος έτσι επιδιώκει να εμποδίσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις προηγούμενες κυρώσεις.

Από τη μεριά του, το ΝΑΤΟ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «ενισχύουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη που δίνουμε  στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε για όσο διάστημα χρειαστεί για να κερδίσει». Ταυτόχρονα, η Συμμαχία καλεί την Μόσχα να να τερματίσει  αμέσως  τον παράνομο πόλεμο και να απαντήσει συγκεκριμένα για τα  εγκλήματα πολέμου.

Τέλος, από τη ρωσική πλευρά, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ  ορκίστηκε επίσης  νίκη, επιβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να φθάσει ακόμη και στα σύνορα της Πολωνίας άρα και του ΝΑΤΟ. Μια ομιλία που απηχεί τις απόψεις πρόσφατης παρέμβασης του Β. Πούτιν την Τρίτη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ήθελε να  συνεχίσει μεθοδικά  την επίθεσή του στην Ουκρανία σε  «ιστορικά εδάφη»  της Ρωσίας.

Η παρέμβαση του Ουκρανού προέδρου υπέρ μιας κατ’ αρχήν υιοθέτησης του ειρηνευτικού σχεδίου είναι, αν μη τι άλλο, ένα αεράκι δροσιάς σε αυτήν την ανταλλαγή άκαμπτων δηλώσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments