Διεθνή

Ο Rishi Sunak δίνει τη συμφωνία «Windsor Framework» της ΕΕ στο Μπέλφαστ

Ο Rishi Sunak δίνει τη συμφωνία «Windsor Framework» της ΕΕ στο Μπέλφαστ

Πηγή Φωτογραφίας: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συζητά για πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ για τη Βόρεια Ιρλανδία και υπαινίσσεται ότι θα προχωρήσει χωρίς DUP για τη συμφωνία μετά το Brexit.

Ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας «χρειάζεται και αξίζει» η κυβέρνησή του που μοιράζεται την εξουσία να είναι ξανά και να λειτουργήσει, είπε ο Rishi Sunak την Τρίτη στο Μπέλφαστ καθώς προσπαθεί να πουλήσει τη νέα του συμφωνία με την ΕΕ σε σκεπτικιστές συνδικαλιστές πολιτικούς. Ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας για να συζητήσει τη συμφωνία-πλαίσιο του Ουίνδσορ για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο εξασφαλίστηκε τη Δευτέρα μετά από μήνες συνομιλιών σχετικά με τους αμφιλεγόμενους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit για την περιοχή.

Ο Σουνάκ και η κυβέρνησή του στο Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμούν να εξασφαλίσουν την ευλογία του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος – το οποίο μέχρι στιγμής τηρεί τους συμβούλους του – το οποίο αποχώρησε από τους θεσμούς κατανομής της εξουσίας πέρυσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρωτόκολλο. Όμως ο Σουνάκ άφησε να εννοηθεί την Τρίτη ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιβληθεί στη Βόρεια Ιρλανδία είτε συμφωνεί το DUP είτε όχι.

«Το πλαίσιο είναι αυτό που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε όταν ρωτήθηκε από το BBC εάν η συμφωνία θα προχωρήσει ανεξάρτητα. “Αυτό δεν αφορά απαραιτήτως εμένα ή οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα. Πρόκειται για το καλύτερο για τους ανθρώπους, τις κοινότητες και τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας.”

«Ήμουν πολύ ξεκάθαρος ότι οι άνθρωποι στη Βόρεια Ιρλανδία χρειάζονται και αξίζουν η κυβέρνησή τους να λειτουργεί και να λειτουργεί — αυτό είναι η δημοκρατία», πρόσθεσε. Ερωτηθείς οκτώ φορές από το Sky News εάν το DUP είχε τη δύναμη να καταρρίψει τη συμφωνία με την απόκρυψη της συγκατάθεσής του, ο υπουργός Εξωτερικών του Σουνάκ Τζέιμς Κλέβερλι θα δηλώσει μόνο ότι θα ήταν «πολύ απογοητευτικό» εάν το DUP επέλεγε να μην εισέλθει εκ νέου στην κατανομή της εξουσίας σύμφωνα με το politico.eu και ANDREW MCDONALD.

«Ειδική ενιαία αγορά»

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του στο Μπέλφαστ, ο Σουνάκ επαίνεσε σπάνια την ενιαία αγορά της ΕΕ, στην οποία η Βόρεια Ιρλανδία διατηρεί πρόσβαση ως μέρος της συμφωνίας της μετά το Brexit. «Η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται στην απίστευτα ειδική θέση έχοντας προνομιακή πρόσβαση, όχι μόνο στην εγχώρια αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου… αλλά και στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε σε ερωτήσεις και απαντήσεις του Μπέλφαστ.

«Είναι σαν η πιο συναρπαστική οικονομική ζώνη του κόσμου!» πρόσθεσε ο Σουνάκ.

Ερωτηθείς εάν ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από την ένταξη στην ενιαία αγορά, ο εκπρόσωπος του Sunak απάντησε αρνητικά. «Ο βρετανικός λαός πήρε μια απόφαση το 2016 και βλέπουμε τα οφέλη αυτής της απόφασης», είπε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Η συμφωνία του Σουνάκ αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης στο πλαίσιο του DUP. Απαντώντας στη συμφωνία τη Δευτέρα, ο ηγέτης του κόμματος Τζέφρι Ντόναλντσον είπε θερμά λόγια για το «Stormont Brake» της συμφωνίας, το οποίο θα έδινε στη Βορειοϊρλανδική Συνέλευση —που έκλεισε τους τελευταίους 10 μήνες λόγω παρεμπόδισης του DUP— νέες εξουσίες να εμποδίσει την αυτόματη ανάπτυξη της νέας ΕΕ. κανόνες για τα αγαθά σε όλη την περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, μια βασική ζήτηση DUP.

Πάντα θα υπήρχε ένα στοιχείο οποιασδήποτε νέας συμφωνίας για το Brexit που ο Ρίσι Σουνάκ δεν μπορούσε να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: η αντίδραση του ίδιου του κόμματός του. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία τη Δευτέρα για αναθεώρηση των εμπορικών κανόνων στη Βόρεια Ιρλανδία μετά από 18 μήνες συνομιλιών. Αυτό το hangover από τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ είχε οδηγήσει σε αδιέξοδο την πολιτική στη Βόρεια Ιρλανδία, με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα να αρνείται να επανέλθει σε μια κυβέρνηση κατανομής της εξουσίας εκεί έως ότου μια διαφωνία για το λεγόμενο πρωτόκολλο, που συμφωνήθηκε μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών ως μέρος. του διαζυγίου του Brexit, διευθετήθηκε.

Η διαμάχη δηλητηρίασε επίσης τη σχέση της Βρετανίας με την υπόλοιπη Ευρώπη ευρύτερα, προκαλώντας δυσπιστία και επιβραδύνοντας μια σειρά από μικρότερες αποφάσεις που αφέθηκαν να κρέμονται μετά την επίσημη «ολοκλήρωση του Brexit». Αυτό με τη σειρά του σήμανε κώδωνα κινδύνου στην Ουάσιγκτον.

Ο Σουνάκ πρέπει τώρα να κρατήσει την ανάσα του καθώς οι βουλευτές βλέπουν τη συμφωνία για πρώτη φορά. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία για το νεοσύστατο «πλαίσιό του Windsor» στο βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά δεν αναμένεται μέχρι την επόμενη εβδομάδα να επιτρέψει στους βουλευτές «χρόνο και χώρο» να εξετάσουν τις λεπτομέρειες.

Όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά μια σημαντική ανακάλυψη τον περασμένο μήνα, ένας Βρετανός αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες είπε ότι «δεν υπήρχε στιγμή σαμπάνιας» για τη διαπραγματευτική ομάδα, επειδή ήξεραν ότι οποιαδήποτε τεχνική συμφωνία θα ήταν άνευ σημασίας χωρίς πολιτική ανταπόκριση. Αυτή η σκληρή αλήθεια τερμάτισε την πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι, καθώς η εξουσία της εξαφανίστηκε από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να περάσει τη συμφωνία για το Brexit που είχε διαπραγματευτεί το 2018. Ο Σουνάκ αντιμετωπίζει διαφορετική αριθμητική από τον Μέι, αφού το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε να τον βοηθήσει να περάσει οποιαδήποτε διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων, αλλά η επιβολή μιας συμφωνίας χωρίς την υποστήριξη του Συντηρητικού Κόμματός του θα τον άφηνε πολιτικά ταπεινωμένο.

Υπάρχουν δύο ξεχωριστές ομάδες των Τόρις που πρέπει να κερδίσει – οι σκληραγωγημένοι από τη μάχη «Σπαρτιάτες» του Brexit, ειδικά εκείνοι που απέρριψαν τη συμφωνία της Μέι τρεις φορές και οι βουλευτές με δικαίωμα αποχώρησης, που εξελέγησαν για πρώτη φορά το 2019, που είναι φρέσκοι σε αυτή τη συζήτηση. Και μετά υπάρχει ο Μπόρις Τζόνσον. Ενώ ορισμένοι στην κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι οποιαδήποτε εξέγερση θα περιοριστεί σε λιγότερους από 20 βουλευτές των Τόρις, η ετυμηγορία του DUP και οποιαδήποτε παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού θα μπορούσαν να ανατρέψουν την ισορροπία ενάντια στη διοίκηση του Σουνάκ. Ένας σύμμαχος είπε ότι ο Τζόνσον, ο οποίος δεν φαινόταν πουθενά τη Δευτέρα, συνέχισε «να μελετά και να προβληματίζεται» για το σχέδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments