Διεθνή

Ο Σούνακ οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο σε νέο διεθνές άνοιγμα

Ο Σούνακ οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο σε νέο διεθνές άνοιγμα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου να ενταχθεί σε ένα μεγάλο εμπορικό μπλοκ του Ειρηνικού θα πάρει σύντομα πράσινο φως μετά την σημαντική συμφωνία του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ αναφορικά με το Brexit

Αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου να ενταχθεί σε ένα μεγάλο εμπορικό μπλοκ του Ειρηνικού θα πάρει σύντομα πράσινο φως μετά την σημαντική συμφωνία του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ αναφορικά με το Brexit, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Politico.

Πιο συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στα πρόθυρα της επίτευξης κατ’ αρχήν συμφωνίας για την προσχώρηση στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία των 11 εθνών για την Εταιρική Σχέση του Υπερειρηνικού (CPTPP) τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφεραν τρία άτομα που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Το Υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, ενώ ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου υποβάθμισε την πρόταση ότι η ένταξη θα έρθει εντός των ημερών. Τόνισαν ότι η Βρετανία εξακολουθεί να «συνομιλεί με 11 διαφορετικές χώρες, όλες με διαφορετικά ζητήματα και ανάγκες» που χρειάζονται ευθυγράμμιση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο μπλοκ στις αρχές του 2021 και η προσχώρηση αποτελεί σημαντικό μέρος της ευρύτερης μετατόπισης της εξωτερικής του πολιτικής μετά το Brexit προς τον Ινδο-Ειρηνικό. Στα μέλη περιλαμβάνουν τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, τη Χιλή, το Βιετνάμ και τη Μαλαισία.

Τα βασικά σημεία τριβής, καθώς προχωρούν οι συνομιλίες, περιλαμβάνουν την προσπάθεια του Καναδά, μέλους της CPTPP, να πείσει τη Βρετανία να άρει την απαγόρευση του αμφιλεγόμενου βοείου κρέατος με ορμόνες, κάτι που οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισαν ότι δεν θα συμβεί.

Υπήρξε επίσης μια ώθηση από τον Καναδά και το Μεξικό για πρόσβαση στη γεωργική αγορά της Βρετανίας ίση με αυτή που χορηγήθηκε στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία στις δικές τους διμερείς εμπορικές συμφωνίες με τη χώρα.

Η ένταξη στο CPTPP θα θεωρηθεί σημαντική νίκη για τον Σούνακ, ο οποίος πέτυχε μια συμφωνία ορόσημο στην αρχή αυτής της εβδομάδας μετά από μακροχρόνιες συνομιλίες με την ΕΕ σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία. Ο Σούνακ πρέπει τώρα να πουλήσει αυτή τη συμφωνία των Βρυξελλών στο δικό του κόμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments