Global News

Economist: Νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Economist: Νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά. Όμως ο ενθουσιασμός είναι δικαιολογημένος. Semaglutide είναι το όνομα του φαρμάκου.

Οι θεραπείες για την απώλεια βάρους κυμαίνονταν εδώ και πολύ καιρό από καλοπροαίρετες και αναποτελεσματικές έως εντελώς άγνωστες. Η νέα κατηγορία φαρμάκων, που ονομάζονται αγωνιστές του υποδοχέα glp -1, φαίνεται να λειτουργεί πραγματικά. Το Semaglutide, που αναπτύχθηκε από τη Novo Nordisk, μια δανική φαρμακευτική εταιρεία, έχει αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές ότι οδηγεί σε απώλεια βάρους περίπου 15%. Πωλείται ήδη με την επωνυμία Wegovy στην Αμερική, τη Δανία και τη Νορβηγία και σύντομα θα είναι διαθέσιμο και σε άλλες χώρες.

Το Ozempic, μια έκδοση χαμηλότερης δόσης, είναι ένα φάρμακο για τον διαβήτη που χρησιμοποιείται επίσης για απώλεια βάρους. Ένα ανταγωνιστικό φάρμακο glp -1, κατασκευασμένο από την Eli Lilly, μια αμερικανική εταιρεία, πρόκειται να κυκλοφορήσει αργότερα φέτος και είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η αγορά για το glp-1 φάρμακο θα μπορούσε να φτάσει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2031, όχι πολύ μακριά από την αγορά των αντικαρκινικών φαρμάκων σήμερα. Μερικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να γίνουν τόσο κοινά όσο οι β- αναστολείς ή οι στατίνες.

Το 2020 τα δύο πέμπτα του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.  Μέχρι το 2035, λέει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να διογκωθεί σε περισσότερο από το μισό, me 4 δισεκατομμύρια άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Οι άνθρωποι παντού παχαίνουν. Οι πληθυσμοί που παίρνουν κιλά πιο γρήγορα δεν είναι στην πλούσια Δύση αλλά σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Μεξικό και η Σαουδική Αραβία. Αυτές οι τάσεις είναι ανησυχητικές γιατί η παχυσαρκία προκαλεί μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και δεκάδες ασθένειες όπως εγκεφαλικό, ουρική αρθρίτιδα και διάφορους καρκίνους. Η μεταφορά επιπλέον βάρους έκανε τους ανθρώπους πιο πιθανό να πεθάνουν από covid-19. Και μετά υπάρχει η δυστυχία που προέρχεται από το στίγμα που σχετίζεται με το να είσαι παχύς, που επηρεάζει τα παιδιά στα σχολεία και τις παιδικές χαρές πιο σκληρά από όλα.

Τα νέα φάρμακα έφτασαν με σιγουριά, αφού οι θεραπείες που προορίζονταν για διαβητικούς παρατηρήθηκε ότι προκαλούν απώλεια βάρους. Η σεμαγλουτίδη μιμείται την απελευθέρωση ορμονών που διεγείρουν το αίσθημα πληρότητας και μειώνουν την όρεξη. Επίσης, σβήνουν την ισχυρή επιθυμία για φαγητό που κρύβεται μέσα στον εγκέφαλο, περιμένοντας να στήσει ενέδρα ακόμη και στον πιο ένθερμο δίαιτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments