Διεθνή

Η Φινλανδία αντιμέτωπη με την εξάρτησή της από την Κίνα

Η Φινλανδία αντιμέτωπη με την εξάρτησή της από την Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Είναι καιρός η Φινλανδία να διαφοροποιήσει την παραγωγή και τις αλυσίδες εφοδιασμού της για να ξεφύγει από την εμπορική της εξάρτηση από την Κίνα, παρόλο που η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων είναι δύσκολη

Είναι καιρός η Φινλανδία να διαφοροποιήσει την παραγωγή και τις αλυσίδες εφοδιασμού της για να ξεφύγει από την εμπορική της εξάρτηση από την Κίνα, παρόλο που η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων είναι δύσκολη, αναφέρει μια μελέτη που διεξήχθη στη χώρα.

Η Φινλανδία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για μηχανήματα, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, έπιπλα και άλλα οικιακά προϊόντα, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα των φορητών υπολογιστών και σχεδόν το 50% των τηλεφώνων εισάγονται από την Κίνα, αναφέρουν στατιστικά στοιχεία από τα φινλανδικά τελωνεία.

Η εξάρτηση της Φινλανδίας από την Κίνα είναι τόσο ισχυρή που οι φινλανδικές εταιρείες εμπορίου και ηλεκτρονικών ειδών θα υποφέρουν πολύ σε περίπτωση αναστάτωσης των εισαγωγών από την Κίνα, δείχνει μελέτη του Ινστιτούτου Αναδυόμενων Οικονομιών της Τράπεζας της Φινλανδίας (BOFIT) που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Ωστόσο, η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών θα ήταν δύσκολη, καθώς πολλές χώρες θα επηρεάζονταν πιθανώς ταυτόχρονα, προστίθεται στη μελέτη σύμφωνα με την  Pekka Vänttinen | EURACTIV.com 

Σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο συντόνισε τη μελέτη, η υφυπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Nina Vaskunlahti, ενθάρρυνε τις εταιρείες να συνεχίσουν να αξιολογούν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους σε περίπτωση πιθανών εμπορικών διαταραχών.

Σε συνέντευξή της στο YLE, η Vaskunlahti δήλωσε ότι είναι καιρός να εξεταστεί η κατάσταση και να διεξαχθούν συνομιλίες σχετικά με τον αντίκτυπο της Κίνας στη Φινλανδία – ακόμη και αν δεν έχουν γίνει σημαντικές κινεζικές επενδύσεις σε φινλανδικές υποδομές και οι άμεσοι δεσμοί μεταξύ του χρηματοπιστωτικού τομέα της Φινλανδίας και της Κίνας είναι μέτριοι.

Η Φινλανδία θα πρέπει να επιδιώξει να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάρτησή της από εξωτερικές πηγές για να γίνει περισσότερο αυτάρκης και να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτημάτων, δήλωσε ο Vaskunlahti, σημειώνοντας ότι η χώρα διαθέτει 14 από τις 30 κρίσιμες πρώτες ύλες που απαριθμεί επί του παρόντος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Φινλανδία θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή στο παγκόσμιο εμπόριο και τη συνεργασία, κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments