Διεθνή

Ουκρανία: Οι δυνάμεις μας αντέχουν στην «κόλαση» του Μπαχμούτ

Ουκρανία: Οι δυνάμεις μας αντέχουν στην «κόλαση» του Μπαχμούτ

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Η Ουκρανία διαμήνυσε ότι τα στρατεύματά της αντέχουν στη σκληρή μάχη για το Μπαχμούτ, ενώ η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ακόμα και αν η ανατολική πόλη «πέσει», η Μόσχα δεν θα αποκτήσει το προβάδισμα στον πόλεμο.

Οι ρωσικές δυνάμεις, περιλαμβανομένης της ομάδας μισθοφόρων Wagner που ηγείται της επίθεσης στο Μπαχμούτ, ζητούν περισσότερα πυρομαχικά για να επικρατήσουν. Επιπλέον, ο επικεφαλής της Wagner δήλωσε ότι ο βοηθός του είχε αποκλειστεί από το επιχειρησιακό αρχηγείο του στρατού.

Η Ρωσία επιδιώκει να περικυκλώσει το Μπαχμούτ για να παρουσιάσει μια πρώτη σημαντική νίκη της μετά από πάνω από ένα εξάμηνο οπισθοχώρησης και στο αποκορύφωμα μιας χειμερινής επίθεσης που σημαδεύτηκα από τις πλέον αιματηρές μάχες του πολέμου.

Εξαντλούνται τα αποθέματα του πυροβολικού

Οι σφοδρές συγκρούσεις εξαντλούν τα αποθέματα του πυροβολικού και των δύο πλευρών, με χιλιάδες βλήματα να εκτοξεύονται καθημερινά κατά μήκος του ανατολικού και του νότιου μετώπου. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου επιδιώκουν συμφωνία για την προμήθεια περισσότερων πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους δυτικά του Μπαχμούτ σε μια προφανή προετοιμασία για πιθανή υποχώρηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν.

«Συμβολικής αξίας» η σύγκρουση στο Μπαχμούτ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να προβλέψει πότε ή αν τα ουκρανικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν την πόλη, ωστόσο, πρόσθεσε ότι η πτώση της «δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι οι Ρώσοι έχουν αλλάξει την τροπή της σύγκρουσης».

«Νομίζω ότι έχει περισσότερο συμβολική, παρά στρατηγική και επιχειρησιακή αξία», δήλωσε ο Όστιν.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η κατάληψη της πόλης θα ήταν ένα βήμα προς τον μείζονα στόχο της, την κατάληψη ολόκληρης της επικράτειας της περιοχής του Ντονμπάς.

Το Κίεβο διαμηνύει ότι οι απώλειες της Ρωσίας στην προσπάθειά της να καταλάβει μια πόλη που έχει μετατραπεί σε ερείπια θα μπορούσαν να καθορίσουν τη μελλοντική πορεία του πολέμου, καταστρέφοντας τη μαχητική της ισχύ ενόψει των αποφασιστικών μαχών αργότερα φέτος.

«Απόλυτη κόλαση» το ανατολικό μέτωπο

Ο Βολοντίμιρ Ναζαρένκο, Ουκρανός διοικητής στο Μπαχμούτ, δήλωσε ότι δεν υπήρξε εντολή υποχώρησης και ότι «η άμυνα κρατάει», αν και σε ζοφερές συνθήκες.

«Η κατάσταση στο Μπαχμούτ και γύρω από αυτό είναι η απόλυτη κόλαση, όπως και σε ολόκληρο το ανατολικό μέτωπο», δήλωσε ο Ναζαρένκο σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram.

Το γραφείο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι συζήτησε την επιχείρηση τη Δευτέρα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, οι οποίοι «τάχθηκαν αμφότεροι υπέρ της συνέχισης της αμυντικής επιχείρησης και της περαιτέρω ενίσχυσης των θέσεων στο Μπαχμούτ».

Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις Πριγκόζιν – Κρεμλίνου

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της Wagner -έστειλε δεκάδες χιλιάδες κατάδικους οι οποίοι στρατολογήθηκαν από ρωσικές φυλακές στη μάχη γύρω από το Μπαχμούτ- εξέδωσε την τελευταία από ένα μπαράζ δηλώσεων, οι οποίες έχουν βαθύνει τη ρήξη του με τα ανώτατα ρωσικά κλιμάκια.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι απέστειλε επιστολή την Κυριακή στον διοικητή της εκστρατείας στην Ουκρανία «σχετικά με την επείγουσα ανάγκη να διατεθούν πυρομαχικά». Τη Δευτέρα το πρωί ανακοίνωσε ότι η διαπίστευση του εκπροσώπου του στο επιχειρησιακό επιτελείο ακυρώθηκε, καθώς και ότι του απαγορεύτηκε η πρόσβαση.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, η εκστρατεία στην Ουκρανία διοικείται προσωπικά από τον κορυφαίο στρατηγό της Ρωσίας, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ.

Ελλείψεις πυρομαχικών

Ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι οι άνδρες του είχαν ουσιαστικά περικυκλώσει τον Μπαχμούτ. Αλλά το Σάββατο εμφανίστηκε σε βίντεο με πιο δυσοίωνη εκτίμηση, προειδοποιώντας ότι το μέτωπο θα καταρρεύσει σε περίπτωση που η Wagner αναγκαστεί να υποχωρήσει – αν και δεν ήταν σαφές πότε καταγράφηκε το βίντεο.

Κατηγόρησε τους αξιωματούχους του υπουργείου για «προδοσία» επειδή δεν προμήθευαν επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών στις δυνάμεις του, κάτι που το υπουργείο αρνήθηκε.

Ο εκπρόσωπος της 10ης ταξιαρχίας εφόδου της Ουκρανίας, Μικίτα Σαντίμπα, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι «ήταν σαφές» ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν έλλειψη πυρομαχικών που είχε περιορίσει την προέλασή τους στο Μπαχμούτ.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας είχαν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, με ομάδες των 30 ατόμων να προσπαθούν να διασπάσουν τις ουκρανικές γραμμές άμυνας.

«Μέχρι στιγμής απέτυχαν», είπε.

Στο πεδίο μαχών ο Σόιγκου

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος κράτησε χαμηλό προφίλ κατά το μεγαλύτερο μέρος του πολέμου, επισκέφθηκε τις δυνάμεις του που επιχειρούν στην Ουκρανία τις τελευταίες μέρες, απένειμε μετάλλια και συνάντησε διοικητές.

Τη Δευτέρα, επισκέφθηκε την ανατολική πόλη Μαριούπολη, η οποία καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές δυνάμεις πέρυσι μετά από πολύμηνη πολιορκία.

Μάχες χαρακωμάτων

Αφού έχασε έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2022, η Ρωσία ξεκίνησε χειμερινή επίθεση με μάχες χαρακωμάτων, αξιοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους που επιστρατεύτηκαν στα τέλη του περασμένου έτους.

Με εξαίρεση το Μπαχμούτ, η επίθεση της Ρωσίας δεν έχει αποφέρει αξιόλογα κέρδη, καθώς δεν κατάφερε να καταλάβει εδάφη στην επαρχία Λουχάνσκ βορειότερα και υπέστη βαριές απώλειες ιδίως γύρω από το Βουχλεντάρ στα νότια.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, έχει επικεντρωθεί κυρίως στην άμυνα τους τελευταίους τρεις μήνες, προσπαθώντας να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις, ενώ προετοιμάζεται για αντεπίθεση όταν φτάσουν νέα όπλα και στεγνώσει το λασπώδες έδαφος.

Πλησιάζει η ώρα της ουκρανικής αντεπίθεσης

Η δεξαμενή σκέψης Institute for War Studies αναφέρει ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν η Ουκρανία θα αποχωρήσει από το Μπαχμούτ ή αν θα παραμείνει για να συνεχίσει να φθείρει τις ρωσικές δυνάμεις. Όπως και να έχει, η επίθεση της Μόσχας φαινόταν να φτάνει στο αποκορύφωμά της.

«Η πιθανή επικείμενη κορύφωση της ρωσικής επίθεσης γύρω από το Μπαχμούτ πριν ή μετά την πτώση του, η ήδη κορυφωμένη ρωσική επίθεση γύρω από το Βουχλεντάρ και η στασιμότητα της ρωσικής επίθεσης στην περιφέρεια Λουχάνσκ πιθανόν δημιουργούν ισχυρές συνθήκες για μελλοντική ουκρανική αντεπίθεση», σημειώνουν οι ερευνητές της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments