Διεθνή

Ο Μπάιντεν ανακοινώνει σχέδιο προϋπολογισμού με «προεκλογικό άρωμα»

Ο Μπάιντεν ανακοινώνει σχέδιο προϋπολογισμού με «προεκλογικό άρωμα»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στην Πενσυλβάνια θα βρίσκεται αύριο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν

Στην Πενσυλβάνια θα βρίσκεται αύριο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, από όπου αναμένεται να αναφερθεί διεξοδικά σε ένα σχέδιο ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, αποτελούμενο από κοινωνικές δαπάνες και υψηλότερους φόρους στα υψηλότερα εισοδήματα. Ένα σχέδιο προυπολογισμού με «άρωμα» προεδρικών εκλογών για το 2024.

Η πρόταση του Μπάιντεν, η οποία επαναφέρει πολλά στοιχεία που αφαιρέθηκαν από το σχέδιο προϋπολογισμού του περασμένου έτους, αντιμετωπίζει μια ακόμη πιο έντονη αντίθεση στο Κογκρέσο, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Το σχέδιο προϋπολογισμού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την απειλή του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής Κέβιν ΜαΚάρθι να εμποδίσει την αύξηση του ορίου των 31,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον ομοσπονδιακό δανεισμό, εκτός εάν ο Μπάιντεν συμφωνήσει να χαλιναγωγήσει τις ομοσπονδιακές δαπάνες.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος αναμένεται ότι θα τονίσει τα σχέδια για μείωση του ελλείμματος της χώρας κατά σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ορίζοντα δεκαετίας, αυξάνοντας τους φόρους σε όσους κερδίζουν περισσότερα από 400.000 δολάρια το χρόνο και βάζοντας τέλος στις φορολογικές ελαφρύνσεις που θεσπίστηκαν το 2017 από τον τότε Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντ. Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται, ακόμη, ότι θα προτείνει την αύξηση των φόρων για τις πλούσιες και μεγάλες εταιρείες.

Το σχέδιο προϋπολογισμού του Μπάιντεν προτείνει τη χρηματοδότηση υψηλότερων δαπανών και το κλείσιμο του ελλείμματος, επιβάλλοντας έναν ελάχιστο φόρο 25% στους δισεκατομμυριούχους και διπλασιάζοντας τον φόρο κεφαλαιακών κερδών από 20%.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υποσχεθεί να προστατεύσει όσους κερδίζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια ετησίως από αυξήσεις φόρων και να προστατεύσει την κοινωνική ασφάλιση, το Medicare και το Medicaid. Ταυτόχρονα, θα προσφέρει ανακούφιση στις εργαζόμενες οικογένειες επενδύοντας δισεκατομμύρια, για να μειώσει το κόστος της παιδικής μέριμνας και να εξασφαλίσει δωρεάν νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά των Ηνωμένων Πολιτειών και υπόσχεται να αυξήσει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών δικτύων.

Από προεδρικούς και δημοκρατικούς κύκλους εκτιμάται ότι η μείωση του κόστους της φροντίδας των παιδιών θα τονώσει την οικονομία και θα επιτρέψει σε περισσότερες γυναίκες να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Οι προτάσεις αυτές αναμένεται ότι θα τονώσουν την δημοτικότητα του πρόεδρου Μπάιντεν, η οποία κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, τους τελευταίους μήνες. Η ενδυνάμωση της δημοφιλίας του προέδρου θεωρείται ότι είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου του Μπάιντεν, ο οποίος ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του αυτή την άνοιξη, όπως έχει επανειλημμένως αφήσει να εννοηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments