Διεθνή

Καλίν για ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Έγιναν κάποια θετικά βήματα

Καλίν για ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Έγιναν κάποια θετικά βήματα

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, παραδέχτηκε πως η Άγκυρα είναι ικανοποιημένη με τα όσα έκανε η Σουηδία, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

«Είναι φυσικό μας δικαίωμα να περιμένουμε βήματα από τους συμμάχους μας όσον αφορά τις ανησυχίες της χώρας μας για την ασφάλεια.

Σημειώσαμε ότι ορισμένα από τα βήματα που έγιναν ήταν ικανοποιητικά, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει», είπε ο Καλίν για να συμπληρώσει πως «έχουμε δηλώσει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της χρηματοδότησης και της προπαγάνδας της τρομοκρατίας.

Οι Σουηδοί ομόλογοί μας δηλώνουν ότι θα είναι πιο αποτελεσματικοί με τον νόμο. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα βήματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Έχουμε εκφράσει την αποφασιστικότητά μας.»

«Η επόμενη συνάντηση θα γίνει σύντομα»

Εν συνεχεία, ο Καλίν είπε πως «τα αρμόδια τμήματα μας αντάλλαξαν λεπτομερείς πληροφορίες. Έχουμε δηλώσει με σαφήνεια πως εννοούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας. Υποστηρίζουμε την απόφαση του ΝΑΤΟ για διεύρυνση και γνωρίζουμε ότι το ΝΑΤΟ θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Στο παρελθόν, άλλες χώρες περίμεναν πολύ καιρό για νέα μέλη. Εννοώ τη στάση της Ελλάδας. Έχουμε εκφράσει τις συγκεκριμένες ανησυχίες μας για την ασφάλεια. Στη σημερινή μας συνάντηση, συμφωνήσαμε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σύντομα».

Τέλος, ο Καλίν αρνήθηκε πως η κωλυσιεργία για την ένταξη των δύο χωρών οφείλεται στην Τουρκία. «Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση που να οφείλεται από την Τουρκία. Εάν ο λόγος είναι κάποιες καθυστερήσεις, η διαδικασία θα είναι φυσικά μεγαλύτερη. Όπως ήμασταν εποικοδομητικοί στην ενίσχυση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, έτσι θα συνεχίσουμε να είμαστε».

Στένστρομ: Η Τουρκία αναγνώρισε ότι έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα

«Βλέπουμε ότι η Τουρκία αναγνώρισε ότι τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία έχουν κάνει συγκεκριμένα βήματα σε αυτή τη συμφωνία, κάτι που αποτελεί καλό σημάδι», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής Όσκαρ Στένστρομ σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ μετά από τριμερείς συνομιλίες.

Ο Σουηδός αξιωματούχος αναφερόταν σε ένα μνημόνιο για τα βήματα προς την τουρκική επικύρωση που υπεγράφη πέρυσι από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι τρεις χώρες θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω συναντήσεις, αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή αυτών.

Παράλληλα είπε ότι η τουρκική πλευρά δεν δήλωσε αν η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι εκπλήρωσαν όλα τα σημεία της περσινής τριμερούς συμφωνίας, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία ότι είναι πιθανό το νέο κοινοβούλιο που θα προκύψει μετά τις τουρκικές εκλογές του Μαΐου θα ψηφίσει υπέρ της επικύρωσης της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Με πληροφορίες από CNN Turk, ΑΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments