Διεθνή

Οι Ιάπωνες συνεχίζουν να φορούν μάσκα παρά τις αντίθετες κυβερνητικές συστάσεις

Οι Ιάπωνες συνεχίζουν να φορούν μάσκα παρά τις αντίθετες κυβερνητικές συστάσεις

Πηγή Φωτογραφίας: skynews/FRANCK ROBICHON | Συντελεστές: EPA-EFE

Ελεύθεροι είναι πλέον οι Ιάπωνες να φορούν ή όχι ιατρική προστατευτική μάσκα εναντίον της Covid – 19

Ελεύθεροι είναι πλέον οι Ιάπωνες να φορούν ή όχι ιατρική προστατευτική μάσκα εναντίον της Covid – 19, αν και ορισμένοι θα συνεχίσουν να την φορούν για λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με τη χρόνια και επαναλαμβανόμενη συνήθεια, με τον κοινωνικό μιμητισμό τους.

Η σύσταση της ιαπωνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και οι πολίτες θα φορούν πια μόνον προαιρετικά την προστατευτική μάσκα. Η Ιαπωνία χαλάρωσε την χρήση της, η οποία είχε ήδη εγκαταλειφθεί από αρκετές άλλες χώρες.

Επειδή ωστόσο η χώρα της Άπω Ανατολής πλήτεται συχνά από ιούς, οι Ιάπωνες δυσκολεύονται να την αποχωριστούν, όπως μεταδίδεται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Έτσι, αυτό το «slip for the face», όπως αποκαλούν την μάσκα, έχει γίνει καθημερινή συνήθεια για ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

Η πρακτική ήταν και παραμένει ιδιαίτερα διαδεδομένη, ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, η οποία τονίζει πως καμία χρήση της μάσκας δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της και συγκριτικά με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων σε άλλες χώρες, η Ιαπωνία έχει καταγράψει μικρό αριθμό θανάτων, ο οποίος δεν υπερβαίνει τις 73000 σε έναν πληθυσμό 125 εκατομμυρίων.

Το ερώτημα που απασχολεί την ερευνητική κοινότητα της χώρας, είναι σε ποιο λόγο οφείλεται αυτή η παρατεταμένη χρήση του «εσωρούχου για το πρόσωπο». Η απάντηση που δίδεται δεν έχει, εντούτοις, τίποτε το ευρωπαϊκό ή, ευρύτερα, το δυτικό και αναφέρεται στον αυξημένο κοινωνικό μιμητισμό που αναπτύσσουν οι Ιάπωνες σε ολόκληρη τη ζωή τους.

Έτσι,  διαβάζουμε ότι «οι Ιάπωνες ανησυχούν πολύ για το βλέμμα των άλλων και φοβούνται να κριθούν αν είναι οι πρώτοι που θα αφαιρέσουν τη μάσκα τους», όπως τονίζει ο Hajime Yamaguchi, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Oberlin στο Τόκιο. «Οι Ιάπωνες πρώτα θα παρατηρήσουν καλά τι κάνουν οι άνθρωποι γύρω τους πριν αποφασίσουν να εγκαταλείψουν σταδιακά τη μάσκα».

Σύμφωνα μάλιστα με τον Ιάπωνα ψυχολόγο, η εποχή της αλλεργίας στη γύρη, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνει πολλούς συμπατριώτες του να παραμείνουν καλυμμένοι τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο με το «slip for the face».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments