Διεθνή

Έγκριση χωρίς ψηφοφορία η Μπορν, πρόταση μομφής η Λε Πεν

Έγκριση χωρίς ψηφοφορία η Μπορν, πρόταση μομφής η Λε Πεν

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot

Ανατρεπτικές οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην Γαλλία

Ανατρεπτικές οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Μακρόν ενεργοποίησε την συνταγματική δυνατότητα να επιτύχει την έγκριση του νομοσχεδίου για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία και η ακροδεξιά αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέθ Μπορν ενεργοποίησε το άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος, προκειμένου να «περάσει» την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με βάση την οποία αυξάνεται ο χρόνος εργασίας κατά δύο έτη πριν από την νόμιμη συνταξιοδότηση.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα κόμματα της αριστεράς και την πολιτισμική δεξιά της Μαρίν Λε Πεν (Εθνική Συσπείρωση). Μετά από μια ακόμη ημέρα γενικευμένης κοινωνικής παραλυσίας και με τους αρουραίους να έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους στους δρόμους του Παρισιού εξαιτίας των αλλεπάλληλων απεργιών των οδοκαθαριστών, η κυβέρνηση Μπορν, σε συνεννόηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν, οδηγείται εκ των πραγμάτων στην δυνατότητα που της δίνει ο συντακτικός νομοθέτης.

Με βάση την συνταγματική ευχέρεια, «ο Πρωθυπουργός δύναται, μετά από συζήτηση του Υπουργικού Συμβουλίου, να αναλαμβάνει την ευθύνη της κυβέρνησης ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης. Στην περίπτωση αυτή, το νομοσχέδιο αυτό θεωρείται εγκριθέν, εκτός εάν κατατεθεί πρόταση μομφής εντός των εξής σαράντα οκτώ ώρες, ψηφίζεται».

Αυτό το άρθρο του Συντάγματος επιτρέπει λοιπόν στην κυβέρνηση να υιοθετήσει κείμενο άμεσα και χωρίς να υποβληθεί στην ψηφοφορία των βουλευτών. Όταν ενεργοποιηθεί, οδηγεί άμεσα στην αναστολή των συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση για τη μεταρρύθμιση.

Η επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λε Πεν, αντέδρασε, καταθέτοντας πρόταση μομφής εναντίον της κεντρώας κυβερνητικής πλειοψηφίας και κάνοντας λόγο για καθολική αποτυχία της κυβέρνησης.

Παράλληλα, συνεδριάζουν οι γκωλικοί Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα της δημοκρατικής δεξιάς. Η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας έχει ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης Μακρόν για το συνταξιοδοτικό. Με βάση την αποψινή εξέλιξη, ενδεχόμενη υποστήριξη του κόμματος της δημοκρατικής δεξιάς μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστική, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι απόλυτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments