Οικονομία

Παρέμβαση της ΕΚΤ για πληθωρισμό – τραπεζική κρίση

Παρέμβαση της ΕΚΤ για πληθωρισμό – τραπεζική κρίση

Πηγή Φωτογραφίας: BLOOMBERG

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκαλεί ο πληθωρισμός, που εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα στην ευρωζώνη και ο οποίος είναι πιθανόν να επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση που σοβεί στην Credit Suisse.

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκαλεί ο πληθωρισμός, που εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα στην ευρωζώνη και ο οποίος είναι πιθανόν να επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση που σοβεί στην Credit Suisse.

Ο πληθωρισμός σε ολόκληρη την περιοχή των 20 μελών παραμένει αρκετά πάνω από τον στόχο. Τον Φεβρουάριο, τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ανήλθε σε 8,5%, πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.

Με στόχο την επίτευξη ενός μεσοπρόθεσμου πληθωρισμού, οποίος δεν θα υπερβαίνει το 2%, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβη σε αύξηση των τριών βασικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όπως ενημέρωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης πολιτικής του οργανισμού.

«Ο πληθωρισμός επιμένει και βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Είμαστε αποφασισμένοι να τον ρίξουμε στο βιώσιμο επίπεδο του 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Έτσι, ο πληθωρισμός θα παρακολουθείται στενά στη βάσει των νέων οικονομικών στοιχείων και των εντάσεων στις αγορές», τονίζοντας, πως θα «παρέμβουμε όπου χρειαστεί για να διατηρήσουμε σταθερές τις τιμές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα υγιές».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην προσπάθειά της να κατευνάσει τις αγορές δηλώνει ότι «ο τραπεζικός κλάδος στην ευρωζώνη παραμένει ανθεκτικός και ισχυρός καθώς είναι εξοπλισμένος με την απαραίτητη ρευστότητα και τα κατάλληλα εργαλεία να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση». «Εάν χρειαστεί θα στηρίξουμε με ρευστότητα τις τράπεζες για να διατηρήσουμε την ομαλή μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής» αναφέρεται από την  ΕΚΤ.

Αυτό είναι μια κίνηση της ΕΚΤ που, ουσιαστικά, υποκαθιστά, σε σημαντικό βαθμό, την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Αυτή, σε αντίθεση με τους περί του αντιθέτου εκτιμήσεις που διακινούνταν σε ελβετικά και ευρύτερα ευρωπαϊκά fora, αποφάσισε να παρέμβει την τραπεζική λειτουργία της Ελβετίας, παρέχοντας έκτακτη ρευστότητα στην Credit Suisse, «αν αυτό χρειαστεί».

Όπως φαίνεται, ωστόσο, αυτή η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι αναγκαία και η πανίσχυρη ελβετική τράπεζα δείχνει ορισμένα, πρώτα σημάδια ανάκαμψης, χωρίς να είναι απαραίτητη, επί του παρόντος, ούτε η παρέμβαση της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας.

Αναφορικά, τέλος, με την ελληνική περίπτωση, επισημαίνεται από χθες βράδυ ότι, κατά την τελευταία τετραετία, αποφεύχθηκαν οι πειραματισμοί στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος επιδεικνύει πλέον σημαντικές αντοχές απέναντι σε εξωγενείς χρηματοπιστωτικές πιέσεις.

Έτσι, στον απόηχο και υπό την πίεση των εξελίξεων στις δύο αμερικανικές και στην ευρωπαϊκή τράπεζα, «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, ώστε να απορροφήσει κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές», όπως τονίστηκε εμφατικά από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments