Οικονομία

EKT: Ανέβασε κατά 50 Μονάδες Βάσης τα επιτόκια

EKT: Ανέβασε κατά 50 Μονάδες Βάσης τα επιτόκια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/pagenews.gr

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, παρά την αναταραχή στις τραπεζικές μετοχές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, παρά την αναταραχή στις τραπεζικές μετοχές. Η ΕΚΤ είχε σηματοδοτήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Μαρτίου, καθώς ο πληθωρισμός σε ολόκληρη την περιοχή των 20 μελών παραμένει αρκετά πάνω από τον στόχο. Τον Φεβρουάριο, τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ανήλθε σε 8,5%, πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς αμφισβήτησαν το αν η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα προχωρούσε στην κίνηση αυτή, δεδομένων των πρόσφατων κλυδωνισμών στον τραπεζικό τομέα σύμφωνα με το CNBC. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε προαναγγείλει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%, ωστόσο μετά τις εξελίξεις καθίσταται αμφίβολο. 

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constancio, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας τη δεκαετία 2000-2010, συμφώνησε, λέγοντας σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Πάντως όσον αφορά στην προθεσμιακή αγορά χρήματος, οι επενδυτές από χθες προεξοφλούν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα περιοριστεί στο 0,25%. Παρά ταύτα ορισμένοι πιο «άκαμπτοι» Κεντρικοί Τραπεζίτες όπως το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Gertrude Tumpel-Gugerell εμμέσως πλην σαφώς επιμένουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει ακάθεκτη τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να κερδηθεί η μάχη του πληθωρισμού, θεωρώντας ότι το πρόβλημα που έχει προκληθεί με την Credit Suisse είναι μεμονωμένο και «ρυθμιστικού χαρακτήρα» το οποίο μάλιστα βρίσκεται εκτός της ζώνης του ευρώ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments