Διεθνή

Ο Τσαβούσογλου στο Κάιρο για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία

Ο Τσαβούσογλου στο Κάιρο για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία
Ένα ακόμη βήμα προς την αποκατάσταση των σχέσεων Αιγύπτου και Τουρκίας έκαναν oι δύο χώρες το Σάββατο, οπότε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι

Ένα ακόμη βήμα προς την αποκατάσταση των σχέσεων Αιγύπτου και Τουρκίας έκαναν oι δύο χώρες το Σάββατο, οπότε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, κατά την επίσκεψή του, στο Κάιρο.

Η επίσκεψη είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά από μία δεκαετία, οπότε και οι δεσμοί είχαν διακοπεί.

Τα παραπάνω αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με το οποίο οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες επιβαρύνθηκαν σοβαρά το 2013, αφού ο τότε αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι οδήγησε στην εκδίωξη του Μοχάμεντ Μούρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενός συμμάχου της Άγκυρας, αλλά σταδιακά ξεπάγωσαν από το 2021.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία για το ενδεχόμενο αποκατάστασης των σχέσεων σε επίπεδο πρεσβευτών θα γίνουν «την κατάλληλη στιγμή».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία θα αναβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αίγυπτο σε επίπεδο πρεσβευτή «το συντομότερο δυνατό».

Οι ΗΠΑ

Την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αίγυπτο χαιρέτισαν οι ΗΠΑ. Πρόκειται για «ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο σταθερή και ευημερούσα περιοχή», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Προηγούμενες συναντήσεις

Τον περασμένο μήνα, ο Σαμέχ Σούκρι επισκέφθηκε την Τουρκία σε μια επίδειξη αλληλεγγύης μετά τους μαζικούς σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία – η πρώτη επίσκεψη στην Τουρκία από τον κορυφαίο διπλωμάτη της Αιγύπτου από τότε που οι σχέσεις είχαν χαλάσει.

«Υπάρχει πολιτική βούληση και οδηγίες από τους προέδρους και των δύο χωρών όταν συναντήθηκαν στη Ντόχα … για να ξεκινήσει η πορεία προς την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων», δήλωσε ο Σαμέχ Σούκρι.

Διαβουλεύσεις

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών της Άγκυρας και του Καΐρου ξεκίνησαν το 2021, εν μέσω μιας προσπάθειας της Τουρκίας να μειώσει τις εντάσεις με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Στο πλαίσιο αυτής της δοκιμαστικής συμφιλίωσης, η Άγκυρα ζήτησε από τα τηλεοπτικά κανάλια της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης που λειτουργούν στην Τουρκία να μετριάσουν την κριτική τους στην Αίγυπτο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments