Διεθνή

Εκλογές στην Τουρκία: Ανησυχία για νοθεία – 9% πίσω στις δημοσκοπήσεις

Εκλογές στην Τουρκία: Ανησυχία για νοθεία  – 9% πίσω στις δημοσκοπήσεις
Άλλο ένα πλήγμα για τον Τούρκο πρόεδρο που έλαβε αρνητική απάντηση από τον πρώην υπουργό οικονομικών Μεχμέτ Σιμτσέκ

Αρνητικό είναι το κλίμα για τον Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με όσα γράφει ο Τουρκικός Τύπος.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο τουρικός Τύπος αναλύει την κατάσταση στην χώρα και στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Korkusuz» παρουσιάζει ότι με μια ώρα εργασίας στην Τουρκία μπορεί κάποιος να αγοράσει 15 αυγά, ενώ στη Γερμανία, με μια ώρα εργασία μπορείς να αγοράσεις 2 λίτρα γάλα, 18 αυγά, 600 γραμμάρια κιμά και ένα κιλό μπανάνες. Το ρεπορτάζ καταλήγει στο συμπέρασμα: «Τέρμα τα ψέματα. Εμείς ζηλεύουμε την Ευρώπη».

«Το καράβι βουλιάζει» – 9 μονάδες μπροστά η αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Bir Gun αναφέρει στον τίτλο της ότι «Το καράβι βουλιάζει και ψάχνουμε επιβάτες στην κυβερνητική παράταξη» με αφορμή ακόμη ένα πλήγμα που δέχθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος είχε στα πλάνα του να επαναφέρει, αν επανεκλεγεί, στο υπουργείο οικονομικών της χώρας έναν άνθρωπο που άφησε θετικό στίγμα στο παρελθόν και αυτός δεν είναι άλλος από τον Μεχμέτ Σιμτσέκ. Ωστόσο, κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών, ο Σιμτσέκ αρνήθηκε στον Ερντογάν τη θέση, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον πρόεδρο της χώρας.

Παράλληλα, η εφημερίδα, σε δημοσκόπηση που φιλοξενεί δίνει 9 μονάδες προβάδισμα στον Κιλιντσάρογλου που συγκεντρώνει το 54,23%, ενώ ο Ερντογάν το 45,77.

Το παρασκήνιο στη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Σε ότι αφορά τη θερμή συνάντηση ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Μανώλης Κωστίδης εξήγησε ότι τα πρώτα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες στη συνάντηση Καλίν-Μπούρα.

Προέβλεψε δε ότι αυτό το κλίμα αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι τις εκλογές και για το μετά δεν ξέρουμε αφού είναι άγνωστο αν Δένδιας και Τσαβούσογλου θα είναι στη θέση τους.

Το σημαντικό όπως παρατήρησε, είναι ότι η Τουρκία σιγά σιγά έρχεται στην γραμμή της Ελλάδας και αυτό φαίνεται στις δηλώσεις του Τσαβούσογλου που ξέχασε πλήρως όσα έλεγε για το τουρκολυβικό μνημόνιο και είπε ότι «η Αίγυπτος όταν συμφώνησε με την Ελλάδα, σεβάστηκε τα σύνορα τής υφαλοκρηπίδας μας» Τα τελευταία δέκα χρόνια που η Ελλάδα είχε υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, η Τουρκία προσπαθούσε να δείξει ότι είναι υπερδύναμη και απέφευγε τέτοιες συμφωνίες. Σιγά σιγά βλέπουμε ότι αλλάζει σε αυτά.

Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μόνη της σε μια περιοχή που συμμαχούν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος, σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης.

Την ίδια ώρα τα τουρικά ΜΜΕ πάντως, συνεχίζουν να αναλύουν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, αναφέροντας ότι τα τεθωρακισμένα θα εξοπλίζουν τα νησιά, «γεγονός που είναι παράνομο».

Στο ρεπορτάζ του το CNN Turk αναφέρει: «H Ελλάδα το 2022 μέσω του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε ζητήσει την αγορά αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων. Το Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση αυτών των οχημάτων. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θα πληρώσει 286 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τα οχήματα αυτά θα αυξήσουν την στρατηγική ασφάλειας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως έγινε η αγορά εκατοντάδων τεθωρακισμένων όπως και 65 αμφίβιων επιθετικών τεθωρακισμένων οχημάτων.

»Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ισχυρίστηκε πως αυτή η αγορά δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στρατηγικής με την Τουρκία. Όμως αυτά τα οχήματα θα μεταφερθούν στα ελληνικά νησιά. Όμως η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη. Όπως και ο ισχυρισμός της Ελλάδας πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα 12 μιλίων, δέχεται επικρίσεις από την άποψη του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments