Διεθνή

Πούτιν και Σι δηλώνουν αντίθετοι σε πυρηνικό πόλεμο

Πούτιν και Σι δηλώνουν αντίθετοι σε πυρηνικό πόλεμο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου// SPUTNIK | Συντελεστές: via REUTERS

Την κοινή αντίθεσή τους στην πυρηνική ενέργεια και τη χρήση της εκφράζουν ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του, στον απόηχο της πρώτης από τις τρεις ημέρες του ταξιδιού του Σι Τζινπίνγκ στην Ρωσία.

Την κοινή αντίθεσή τους στην πυρηνική ενέργεια και τη χρήση της εκφράζουν ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του, στον απόηχο της πρώτης από τις τρεις ημέρες του ταξιδιού του Σι Τζινπίνγκ στην Ρωσία. Ιδιαίτερα, οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο» και ότι «αυτός δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί», όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι  δύο ηγέτες.

Στην κοινή δήλωση σημειώνεται, ακόμη, ότι «όλες οι πυρηνικές δυνάμεις δεν πρέπει να τοποθετούν πυρηνικά όπλα εκτός των εθνικών τους εδαφών και θα πρέπει να απομακρύνουν όλα τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στο εξωτερικό».

Στο κοινό ανακοινωθέν, αναφέρεται, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ότι τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στις υποχρεώσεις τους βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) και υπόσχονται να «συνεχίσουν να συντονίζουν τις προσπάθειες» για τη διατήρηση και την ενίσχυση αυτής της Συνθήκης.

Μετά την πρόσφατη αποχώρηση της Ρωσία από την ενεργειακή συμφωνία New Start, οι δύο χώρες αναγνωρίζουν ως σημαντικότερη την Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών. Πρόκειται για Συμφωνία του 1970, η οποία πράγματι έχει αντιπυρηνικό προσανατολισμό. Η συμφωνία είναι υπογεγραμμένη από περίπου 190 κράτη, από τα οποία έχουν πυρηνικά όπλα στη διάθεσή τους. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία συνυπογράφουν την συμφωνία και δεσμεύονται από αυτήν. Ζητούμενο ωστόσο είναι κατά πόσο χώρες όπως η Ρωσία εννοεί πραγματικά τη δέσμευσή της, μετά από την διατύπωση αρκετών απειλών για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments