Διεθνή

Γέλεν: Προαναγγέλλει νέα παρέμβαση αν υπάρξει bank run σε μικρή τράπεζα

Γέλεν: Προαναγγέλλει νέα παρέμβαση αν υπάρξει bank run σε μικρή τράπεζα

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ σταθεροποιείται μετά τα ισχυρά μέτρα που δρομολόγησαν οι ρυθμιστικές αρχές, ωστόσο μπορεί να χρειαστούν και νέα βήματα για την προστασία των καταθετών των τραπεζών εάν τα μικρότερα ιδρύματα υποστούν μαζικές εκροές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τον κίνδυνο για ευρύτερη μετάδοση [της κρίσης], δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν μιλώντας σε τραπεζίτες την Τρίτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ομιλία της έρχεται στη σκιά των καταρρεύσεων των τραπεζών Silvergate Capital, Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ και της Credit Suisse Group στην Ελβετία οι οποίες συγκλόνισαν τον τραπεζικό κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Η κατάσταση σταθεροποιείται. Και το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει σταθερό”, ανέφερε η υπουργός, μιλώντας στο ετήσιο συμπόσιο του Οργανισμού Αμερικανών Τραπεζιτών (ABA) στην Ουάσινγκτον.

Ο μηχανισμός, που δημιουργήθηκε εδώ και μια εβδομάδα από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) για να δανείσει χρήματα στις τράπεζες ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους, “λειτουργεί όπως προβλέπεται παρέχοντας ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα” και “οι αναλήψεις χρημάτων από περιφερειακές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί”, πρόσθεσε.

Κύματα μαζικών αναλήψεων καταθέσεων οδήγησαν πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες στο να τεθεί υπό εκκαθάριση το τραπεζικό ίδρυμα Silvergate Bank, μια μικρή περιφερειακή τράπεζα που είχε γίνει ο προνομιούχος προορισμός του κύκλου των κρυπτονομισμάτων, και μετά η SVB, τον έλεγχο της οποίας ανέλαβε η Υπηρεσία Εγγύησης των Καταθέσεων (FIDC). Έκλεισε επίσης η Signature Bank, 21η τράπεζα της χώρας.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν αμέσως μια σειρά μέτρων για να καθησυχάσουν ιδιώτες και επιχειρήσεις αναφορικά με τη σταθερότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, υποσχόμενες κυρίως ότι οι πελάτες των SVB και Signature Bank θα μπορέσουν να αποσύρουν το σύνολο των καταθέσεών τους.

“Η παρέμβασή μας ήταν απαραίτητη για να προστατεύσουμε το σύνολο του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος. Τα βήματα που λάβαμε δεν επικεντρώθηκαν στην παροχή βοήθειας σε συγκεκριμένες τράπεζες ή κατηγορίες τραπεζών. Η παρέμβασή μας ήταν απαραίτητη για την προστασία του ευρύτερου τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ”, δήλωσε.

“Παρόμοιες ενέργειες θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν αν μικρότερα ιδρύματα υποστούν μαζικές εκροές που ενέχουν κίνδυνο μετάδοσης”, υπογράμμισε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments