Διεθνή

«Η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί έως το τέλος του 2023»

«Η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί έως το τέλος του 2023»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχειου

Την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί και να μεταρρυθμιστεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας του και να παραμείνει η Ελιζαμπέθ Μπορν στο τιμόνι της κυβέρνησης τόνισε ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν

Την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί και να μεταρρυθμιστεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας του και να παραμείνει η Ελιζαμπέθ Μπορν στο τιμόνι της κυβέρνησης τόνισε ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, στον απόηχο των σφοδρών επεισοδίων και της καταψήφισης των δύο προτάσεων δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Στον αναγκαίο, τον επιβεβλημένο χαρακτήρα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού επέμεινε πρώτα ο Μακρόν, ο οποίος τόνισε πως «δεν είναι από ευχαρίστηση που αλλάζω το συνταξιοδοτικό μας σύστημα αλλά από ανάγκη».

«Νομίζετε ότι δεν θα μπορούσα να πράξω όπως πράττουν αυτοί πριν από εμένα, βάζοντας σκόνη κάτω από το χαλί; Ναι». Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθυμίζει ότι οι συνταξιούχοι θα είναι, στο μέλλον, όλο και περισσότεροι: «Ζούμε, και αυτό είναι μια ευκαιρία όλο και περισσότερο αργότερα. Μπαίνουμε στον επαγγελματικό στίβο πιο αργά. Πιστεύετε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με τους ίδιους κανόνες; Δεν υπάρχουν 36 λύσεις. Εάν θέλουμε το σύστημα να είναι ισορροπημένο, αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη».

Οι συντάξεις πρόκειται να αυξηθούν κατά 600 ευρώ, κατά μέσον όρο», πρόσθεσε ο Μακρόν, που ξεκαθάρισε ότι πρέπει να περιμένει ακόμη την γνωμοδότηση του Συνταγματικού Συμβουλίου της χώρας, έτσι ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη η αλλαγή, «έως τα τέλη του 2023».

Στο δεύτερο, κύριο σκέλος της συνέντευξης, ο Εμμανουέλ Μακρόν επικεντρώθηκε στην πρωθυπουργό, για την οποία τόνισε πως «χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης μου.

Η Ελιζαμπέθ Μπορν δεν θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση της, αν είχαν υπερψηφιστεί οι προτάσεις μομφής. Υπερψηφίστηκαν ή όχι;».

«Θα πρέπει να καταλάβουμε», συμπέρανε – ελαφρώς κυνικά – ο Γάλλος πρόεδρος, «ότι οι θεσμοί έχουν τις προθεσμίες τους, τους κανόνες τους, τους περιορισμούς τους. Είναι μέρος της λογικής του καθεστώτος μας να παραμένει η πρωθυπουργός στο αξίωμά της, όταν δεν καταψηφίζεται από τους βουλευτές».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments