Διεθνή

Τι σημαίνει η εκλογική στάση του ΗDP

Τι σημαίνει η εκλογική στάση του ΗDP

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Δεν συμμετέχει με δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του Μαίου το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP).

Δεν συμμετέχει με δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του Μαίου το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Αυτό μπορεί να σημάνει πιθανή εκλογική ενδυνάμωση του υποψηφίου της ενωμένης αντιπολίτευσης των «έξι», αλλά είναι πιθανόν να σημάνει την ενίσχυση άλλης αντιπολιτευτικής υποψηφιότητας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) γνωστοποίησε, διά της Περβίν Μπουλντάν, ότι δεν θα έχει μια δική του υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται την αυτοδίκαιη ενδυνάμωση της υποψηφιότητας της αντιπολίτευσης των έξι πιο ισχυρών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σε επαφές που είχαν όλο το τελευταίο διάστημα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και η ηγεσία του σοσιαλφιλελεύθερου HDP συμφώνησαν στην σπουδαιότητα των αιτημάτων του κουρδικού κινήματος και της κουρδικής μειονότητας, αλλά ο υποψήφιος των «έξι» δεν έστερξε στην υιοθέτηση του πάγιου αιτήματος περί πλήρους αναγνώρισης της μειονότητας των Κούρδων και των δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, το HDP συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες και τις ζυμώσεις στο εσωτερικό μιας ευρύτερης συμμαχίας, αποτελούμενης από οργανώσεις και κόμματα και κινήσεις του φιλελεύθερου χώρου και της χώρου της δημοκρατικής αριστεράς. Το σχήμα είναι προς το παρόν μεταβατικό, ονομάζεται «Πράσινοι και Αριστερά Μελλοντικό Κόμμα» και οι προγραμματικές αναζητήσεις του σχήματος υπερβαίνουν κατά πολύ την «τετριμμένη» θεματολογία των «έξι», αγκαλιάζοντας ζητήματα σύγχρονου δικαιωματικού λόγου, νέων κοινωνικών πολιτικών, σύγχρονων κοινωνικών μειονοτήτων.

Και αυτό που θα έπρεπε να γίνει σαφές είναι το γεγονός ότι το κατεξοχήν αντι – Ερντογάν κόμμα, η αντικαθεστωτική δύναμη με σημαντική εκλογική απήχηση είναι το HDP. Ο ηγέτης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στην φυλακή από το τέλος του 2016 για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και το κόμμα κινδυνεύει να υποχρεωθεί να κλείσει τις οργανώσεις και τα γραφεία του. Πριν από λίγο, το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης για μετά τις προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου. Tο HDP ζήτησε επιπλέον χρόνο, επικαλούμενο τον σεισμό, και το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε την 11η Απριλίου ημέρα για προφορική υπεράσπιση.

Εν τω μεταξύ, το HDP υπέβαλε δεύτερη αίτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, απαιτώντας να αναβληθεί η προφορική υπεράσπιση για μετά τις εκλογές. Η Γενική Συνέλευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου συνεδρίασε σήμερα και απέρριψε ομόφωνα το αίτημα. Μετά την αίτηση του HDP να αφήσει την υπεράσπιση για μετά τις εκλογές, ο νέος οδικός χάρτης του HDP θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των ανώτατων καθοδηγητικών οργάνων στις 29 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να οριστικοποιηθεί η εκλογική στάση.

Με αναφορές από DW Τουρκίας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments