Διεθνή

Ευρωπαϊκή εγρήγορση για την σοβαρή τραπεζική κρίση

Ευρωπαϊκή εγρήγορση για την σοβαρή τραπεζική κρίση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τέσσερις ευρωπαικές τράπεζες κινούνται πτωτικά, η Deutsche Bank καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δραστηριοποιείται ακόμη πιο αποφασιστικά, έχοντα κατά νου το «2008».

Τέσσερις ευρωπαικές τράπεζες κινούνται πτωτικά, η Deutsche Bank καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δραστηριοποιείται ακόμη πιο αποφασιστικά, έχοντα κατά νου το «2008».

Πιο ειδικά, η Deutsche Bank παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση από την πρώτη περίοδο της πανδημικής κρίσης, πριν από τρία χρόνια. Η «ναυαρχίδα» του γερμανικού τραπεζικού συστήματος «βυθίστηκε» σήμερα έως και 15%.

Την ίδια στιγμή, η επίδραση στην Ισπανία, στην Γαλλία και σε άλλες τράπεζες του γερμανικού τραπεζικού συστήματος είναι εμφανής. Η ισπανική Banco de Sabadell παρασύρεται στο – 4,.5%, η γαλλική Societe Generale φθάνει στο – 6,2% και η γερμανική Commertzbank «βυθίζεται» στο – 5,7%.

Το ευτύχημα είναι ότι «το πάθημα του 2008 έγινε μάθημα» για τις ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ. Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. εστιάζουν το ενδιαφέρον και τις παρεμβάσεις τους στον τραπεζικό τομέα και η ενωσιακή και οι εθνικές ηγεσίες εφησυχάζοΑυν τους Ευρωπαίους εν όψει της σημαντικής κρίσης και εκφράζουν την σαφή αισιοδοξία τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα, το Συμβούλιο συνεδρίαζε χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες και είναι ενδεικτικό της εγρήγορσης που κυριαρχεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους το γεγονός ότι δεν υπήρξε κοινή συνέντευξη Τύπου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Προτιμήθηκε, απεναντίας, η έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο δίνει έμφαση στην τρέχουσα κρίση. «Η Τραπεζική Ένωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Ζητούμε συνεχείς προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής μας Ένωσης. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι συζήτησαν για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, επισημαίνοντας: «Οι οικονομίες μας μπήκαν στο 2023 με πιο υγιείς βάσεις από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στενό συντονισμό των οικονομικών μας πολιτικών, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρές.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι στέρεα» και «η ευρωζώνη είναι η ζώνη όπου οι τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Εμμ. Μακρόν πρόσθεσε ότι οι τράπεζες στην ευρωζώνη διέπονται από πολύ απαιτητικούς κανόνες και μεγάλη διαφάνεια και βρίσκονται σε πολύ διαφορετική κατάσταση σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει σύγκριση. Τα θεμελιώδη μεγέθη στις τράπεζες της ευρωζώνης είναι στερεά», υπογράμμισε.

Η Deutsche Bank είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται το μέλλον της, δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

«Η Deutsche Bank έχει αναδιοργανώσει και εκσυγχρονίσει πλήρως το επιχειρηματικό της μοντέλο και είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα”, δήλωσε ο Ο. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση για το ζήτημα της Deutsche Bank, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι απάντησε με τη σειρά της ότι δεν βλέπει “κάποια ανάγκη για ιδιαίτερη ανησυχία για την ευρωπαϊκή οικονομία”.

Απίθανο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο η ευρωζώνη να υποστεί νέα τραπεζική κρίση και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Ο επικεφαλής της ολλανδικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρός σε σχέση με μία δεκαετία πριν, με τη λειτουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας και των στρες τεστ, και η οικονομία είναι επίσης ισχυρότερη.

Για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης διαβεβαίωσε εξάλλου τους ηγέτες της ΕΕ η  πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«”Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας», δήλωσε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments