Κόσμος

Θέουτα: πολιτική θύελλα για τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και την κρίση

Θέουτα: πολιτική θύελλα για τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και την κρίση

Πηγή Φωτογραφίας: AP/Θέουτα: πολιτική θύελλα για τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και την κρίση

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η δημοσιοποίηση 40 εγγράφων για τη Θέουτα άνοιξε νέο γύρο αντιπαράθεσης στην Ισπανία. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση για μαζική άφιξη μεταναστών, ενώ η αντιπολίτευση μιλά για σοβαρές ευθύνες και ζητά παραίτηση.

Η κυβέρνηση απορρίπτει ότι υπήρξε προειδοποίηση για μαζική άφιξη

Νέο πολιτικό μέτωπο έχει ανοίξει στην Ισπανία μετά τον αποχαρακτηρισμό σειράς εγγράφων για την κρίση στη Θέουτα. Η κυβέρνηση επιμένει ότι, παρά τις αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών σε πιθανή απόπειρα εισόδου από το Μαρόκο, ουδέποτε ενημερώθηκε για «μαζική άφιξη» μεταναστών ούτε για την έκταση που τελικά πήρε το φαινόμενο.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών (CNI), τα έγγραφα του οποίου αποκαλύφθηκαν από το ισπανικό πρωθυπουργικό γραφείο. Σύμφωνα με την κυβερνητική θέση, τα στοιχεία αυτά δεν αποδεικνύουν ότι υπήρξε επίσημη ειδοποίηση προς την εκτελεστική εξουσία για όσα θα ακολουθούσαν στις 30 και 31 Ιουλίου, όταν περίπου 80.000 άνθρωποι εισήλθαν παράτυπα στη Θέουτα.

Σε σύντομη ανακοίνωση προς τα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι οι επικοινωνίες του CNI της 29ης Ιουλίου δεν προειδοποιούσαν για μαζική άφιξη. Την ίδια γραμμή είχε υιοθετήσει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση RTVE, όπου επέμεινε ότι «σε καμία περίπτωση δεν είχε προβλεφθεί μια μαζική άφιξη τόσων μεταναστών».

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και το σημείωμα της 29ης Ιουλίου

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα 40 αποχαρακτηρισμένα «δελτία και αναφορές για την κατάσταση στη Θέουτα», τα οποία είχαν συνταχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες τις προηγούμενες ημέρες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται επείγον σημείωμα με ημερομηνία 29 Ιουλίου, το οποίο απευθυνόταν στις μαροκινές υπηρεσίες πληροφοριών DGST και DGED.

Στο σημείωμα αυτό γίνεται αναφορά στην ύπαρξη πολλών ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου, με βάση τις πληροφορίες που περιείχε, «προετοιμάζεται μια απόπειρα εισόδου» στην αυτόνομη πόλη. Παρότι το έγγραφο δείχνει ότι υπήρξε προειδοποίηση για πιθανή κίνηση, το κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένει πως ποτέ δεν στάλθηκε επίσημη ειδοποίηση προς υπουργούς ή προς την ιεραρχική αλυσίδα της κυβέρνησης.

Η θέση αυτή αποτυπώθηκε και σε δηλώσεις κυβερνητικών κύκλων, που τόνισαν ότι ένας οργανισμός ο οποίος θεωρεί πως επίκειται μαζική είσοδος δεν θα περιοριζόταν σε ένα ασαφές μήνυμα WhatsApp προς κατώτερο αξιωματούχο, αλλά θα ανέβαζε το ζήτημα ψηλότερα στην ιεραρχία.

Το CNI μιλά για ασυνήθιστο φαινόμενο

Το ίδιο επιχείρημα ενισχύθηκε και από πηγές του CNI που μίλησαν στην εφημερίδα elDiario. Οι ίδιες πηγές αναγνώρισαν ότι η υπηρεσία δεν «προέβλεψε το μέγεθος και τη φύση όσων τελικά συνέβησαν», σημειώνοντας ότι επρόκειτο για «ένα ασυνήθιστο φαινόμενο», διαφορετικό από άλλες μεταναστευτικές κρίσεις για τις οποίες υπήρχαν έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τη διαχείρισή της μέσα από τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων συνδέεται και με πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Εθνικής Μετανάστευσης και Συνόρων (Cenif), η οποία απέδιδε μεταξύ άλλων στην επιτρεπτική στάση των μαροκινών αρχών έναν από τους παράγοντες που συνέβαλαν στη μαζική είσοδο στον ισπανικό θύλακα.

Σκληρή αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση

Τα έγγραφα ωστόσο δεν κατάφεραν να κατευνάσουν την πολιτική ένταση. Αντιθέτως, τροφοδότησαν νέα επίθεση από την αντιπολίτευση, η οποία αμφισβητεί ανοιχτά τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Σάντσεθ.

Η εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος (PP) στο Κογκρέσο, Εστέρ Μουνιόθ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε ψέματα και ζήτησε την παραίτησή του. Όπως δήλωσε, αν αυτά είναι όλα όσα δημοσιοποίησε η κυβέρνηση επειδή πιστεύει ότι δεν τη θίγουν, τότε δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τι άλλο παραμένει αποχαρακτηρισμένο.

Ακόμη πιο σκληρή στάση κράτησε το Vox. Η εκπρόσωπός του στο Κογκρέσο, Πέπα Μιγιάν, κατηγόρησε τον Σάντσεθ για «προδοσία» και ζήτησε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 102 του Συντάγματος, ώστε το Ανώτατο Δικαστήριο να εξετάσει την υπόθεση. Η ίδια υποστήριξε ότι τα 40 έγγραφα δεν αποκαλύπτουν καμία έκπληξη και κάνουν λόγο για «εγκληματικό ψέμα».

Από την πλευρά της, η ERC διά του Γκαμπριέλ Ρουφιάν εκτίμησε ότι τα έγγραφα δείχνουν πως «ένα τμήμα του κράτους κινείται ενάντια στην κυβέρνηση». Παράλληλα, η εκπρόσωπος του PNV στο Κογκρέσο, Μαριμπέλ Βακέρο, χαρακτήρισε τις νέες αποκαλύψεις «ανησυχητικές για την ίδια την κυβέρνηση».

Το κράτος μπαίνει στην υπόθεση ως πολιτική αγωγή

Την ίδια στιγμή, η δικαστική διάσταση της υπόθεσης εντείνεται. Η δικαστής του Εθνικού Δικαστηρίου, Μαρία Ταρδόν, έκανε δεκτό το κράτος ως πολιτική αγωγή στην έρευνα για τη μαζική παράτυπη είσοδο μεταναστών στα τέλη Ιουλίου, εκτιμώντας ότι και η Ισπανία ενδέχεται να υπέστη ζημιά από τα γεγονότα.

Η δικαστικός αναφέρει ότι οι πράξεις που ερευνώνται μπορεί να συνιστούν «επίθεση» κατά της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της σταθερότητας του κράτους, καθώς και κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της εξωτερικής ασφάλειας. Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος προστίθεται στην αυτόνομη πόλη της Θέουτα ως πολιτική αγωγή στην υπόθεση.

Η έρευνα αφορά πιθανά εγκλήματα κατά της ειρήνης και της ανεξαρτησίας του κράτους, κατά των δικαιωμάτων αλλοδαπών πολιτών, ανθρωποκτονίας από αμέλεια και εγκληματικής οργάνωσης. Το Εθνικό Δικαστήριο εξετάζει επίσης αν τελέστηκε αξιόποινη πράξη που φέρεται να διαπράχθηκε στο εξωτερικό και επηρέασε σοβαρά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας.

Κατά την παράτυπη είσοδο της 30ής και 31ης Ιουλίου σκοτώθηκαν περίπου 140 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 83 σε ισπανικά ύδατα.

Πηγή: Pagenews.gr

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο