Διεθνή

Πονοκεφάλους προκαλούν οι απαιτήσεις της ΕΕ για το συνταξιοδοτικό στη Ρουμανία

Πονοκεφάλους προκαλούν οι απαιτήσεις της ΕΕ για το συνταξιοδοτικό στη Ρουμανία

Πηγή Φωτογραφίας: AZ Animals

Η Ρουμανία έχει δεσμευτεί να μεταρρυθμίσει τις λεγόμενες συντάξεις ειδικών υπηρεσιών μέσω του σχεδίου ανάκαμψης.

Λίγες μόλις ημέρες αφότου οι ρουμανικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι θα χορηγηθεί η δεύτερη πληρωμή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η συζήτηση για την εκπλήρωση ενός σημαντικού ορόσημου της τρίτης δόσης έχει ήδη φουντώσει.

Η Ρουμανία έχει δεσμευτεί να μεταρρυθμίσει τις λεγόμενες συντάξεις ειδικών υπηρεσιών μέσω του σχεδίου ανάκαμψης.

Πρόκειται για συντάξεις που χορηγούνται σε ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί και οι υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών, ορισμένες από τις οποίες είναι ακόμη και δεκαπλάσιες από τη μέση σύνταξη στη χώρα.

Το πρόβλημα με τις ειδικές συντάξεις είναι ότι δεν βασίζονται στην αρχή των εισφορών και θεωρούνται βάρος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός PNL-PSD υποσχέθηκε να προβεί σε συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση για την εξάλειψη των ανισοτήτων, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε επιστολή που εστάλη την περασμένη εβδομάδα από την Κομισιόν στις αρχές του Βουκουρεστίου, αξιωματούχοι της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι το σχέδιο που ετοίμασε η ρουμανική κυβέρνηση δεν επιλύει συστημικά προβλήματα και δεν πληροί τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν απαιτεί πραγματικές και ριζικές αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι η υπάρχουσα μεταρρύθμιση δεν βασίζεται στην αρχή της δικαιοσύνης και δεν επιφέρει ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Κάθε διαφορά που έχουμε με το γενικό δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να αιτιολογείται και να υποστηρίζεται με στοιχεία, διαφορετικά κινδυνεύουμε να μην εκπληρωθεί το ορόσημο και να καταλήξουμε σε μερική πληρωμή», δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Ταμείων Μαρσέλ Μπόλος.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Μάριους Μπουντάι έχει θέσει προθεσμία μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης σε όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς να υποβάλουν γραπτές τροπολογίες.

«Αυτό το ορόσημο αποτελεί μέρος του τρίτου αιτήματος χρηματοδότησης και η προθεσμία για την υποβολή του είναι ο Ιούνιος. Μέχρι τότε, πρέπει να έχουμε εγκρίνει το νομοσχέδιο και να το έχουμε εντάξει», σημείωσε ο υπουργός Μπόλος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments