Αθλητισμός

Δημοσίευμα… βόμβα από Γερμανία για Σαββίδη! Διευρύνει την επιρροή του;

Δημοσίευμα… βόμβα από Γερμανία για Σαββίδη! Διευρύνει την επιρροή του;

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISI

Τί αναφέρουν οι Γερμανοί για τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και το ενδιαφέρον του για… μεταγραφές-φιλέτο.

Στην πρόθεση του Ιβάν Σαββίδη να αγοράσει και άλλα λιμάνια εκτός της Θεσσαλονίκης θέλοντας να επεκτείνει την επιρροή του αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ, «Handelsblatt».

το σχετικό δημοσιεύμα από την ανάρτηση της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle:

“Ο Σαββίδης είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης όταν ξεκίνησε πέρυσι η διαδικασία. Αυτό μετατράπηκε σε πολιτικό ζήτημα διότι το συγκεκριμένο λιμάνι είναι σημαντικός κόμβος για τις στρατιωτικές μεταφορές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και την Ανατολική Ευρώπη. Με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η σημασία του λιμανιού αυξήθηκε. Παρασκηνιακά, ειδικά από την Ουάσιγκτον, υπήρξε μεγάλη αντίδραση σε ενδεχόμενη πώληση στον ΟΛΘ, που ελέγχεται από τον Σαββίδη, παρόλο που ο 63χρονος ολιγάρχης δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ ή της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Σαββίδης τελικά απέσυρε την πρότασή του, πιθανώς επειδή κατάλαβε ότι δεν είχε καμία προοπτική. Τον Νοέμβριο του 2022, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας του, αλλά να παραμείνει κρατικό. Όμως αυτή τη φορά ο Σαββίδης θέλει να προχωρήσει. Ο ΟΛΘ δεν είναι μόνο ανάμεσα στους πλειοδότες για το Ηράκλειο. Ταυτόχρονα τρέχει και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Βόλου στην κεντρική Ελλάδα και σε αυτή την περίπτωση ο Ρώσος ολιγάρχης έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον”.

Οι Γερμανοί δεν είναι τόσο καλά ενημερωμένοι συμφωνα με το sportdog

Πρώτον γιατί στην περιοχή του Βόλου υπάρχει και εκεί έντονη αμερικανική παρουσία, όπως στην Αλεξανδρούπολη. Στην περιοχή υπάρχει το Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου («Στρατόπεδο Υπολοχαγού (ΠΒ) Περισάκη»), όπου εδρεύει η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), αλλά και το 307 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως, το οποίο συντηρεί όλο το αεροπορικό υλικό του Στρατού Ξηράς.

Σε αυτήν τη βάση λοιπόν, οι Αμερικανοί έρχονται κάθε χρόνο, τον χειμώνα, για συνεκπαίδευση με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λόγω των εύκρατων καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αλλά και λόγω της πολιτικής σταθερότητας που υπάρχει.

Επίσης τον περασμένο Οκτώβριο μετακινήθηκε μία ολόκληρη Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού από την Πολωνία. Εκατόν πενήντα ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού στρατοπέδευσαν στη Θεσσαλία, από επιθετικά Apache (με τους φονιάδες των τανκς πυραύλων Hell Fire), μεταφορικά Chinook αλλά και BlackHawk πολλαπλών ρόλων, ακόμα και τα ανθυποβρυχιακά Romeo.

Οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τους Αμερικανούς στρατιωτικούς και ελικοπτεράδες έχουν ήδη επεκταθεί (και επεκτείνονται συνεχώς), όχι μόνο στο Στεφανοβίκειο, αλλά και στον Βόλο, στο στρατόπεδο «Γεωργούλα», όπου εδρεύει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

 μερικές ημέρες, η είδηση-βόμβα της παραίτησης από το ΔΣ του ΟΛΘ και τη θέση του Γενικού Διευθυντή Επενδύσεων του Λιμένος Θεσσαλονίκης του Αρτούρ Νταβιτιάν, δεξί χέρι του Ιβάν Σαββίδη στις επενδύσεις του στην Ελλάδα και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimera υπό την ομπρέλα της οποίας ξετυλίγονται οι επενδύσεις του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ! Η παραίτηση Νταβιτάν έγινε μετά από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Αμερικανών, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν οι μεγάλες υποδομές, λιμάνια, τρένα, αεροδρόμια, να βρίσκονται υπό τον έλεγχο και την διοίκηση ρωσικού παράγοντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments