Διεθνή

Διεθνής Αμνηστία: Καταλογίζει φαρισαϊσμό στην Δύση

Διεθνής Αμνηστία: Καταλογίζει φαρισαϊσμό στην Δύση

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ

Στην ετήσια έκθεση σημειώνεται ότι ενώ η Δύση αντιδρά στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν πράττει το ίδιο στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στην ετήσια έκθεση σημειώνεται ότι ενώ η Δύση αντιδρά στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν πράττει το ίδιο στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σαουδική Αραβία και στην Αίγυπτο, όπως ενημερώνει ο Στ. Γεωργακόπουλος για λογαριασμό της DW.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2022, η Ζανίν Ούλμανζικ, επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Διεθνούς Αμνηστίας, αναφέρει ότι «η εισβολή της Ρωσίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ. Πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο, ο οποίος συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία διατυπώνει στην έκθεση την έντονη ανησυχία της για την συνεχιζόμενη υποχώρηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης, σήμερα στο Βερολίνο, έγινε ειδική αναφορά στην αύξηση των προσφυγικών κυμάτων διεθνώς, αλλά και την όλο και συχνότερη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Συγκεκριμένα, σε 85 χώρες οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν, το 2022, παράνομη βία εναντίον διαδηλωτών, ενώ στις μισές χώρες, οι οποίες αξιολογούνται στην έκθεση, συνελήφθησαν αυθαίρετα ακτιβιστές και ακτιβίστριες. Σε 25 χώρες οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν μάλιστα χρήση όπλων κατά των διαδηλωτών.

Ειδική μνεία γίνεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστία στο Ιράν.

Η Κάτγια Μίλερ-Φάλμπους, ειδική σε ζητήματα Εγγύς Ανατολής εξηγεί: «Το 2022 διαπιστώνεται σημαντική επιδείνωση στο Ιράν όσον αφορά τον αριθμό των εκτελέσεων, των βασανιστηρίων και των αυθαίρετων συλλήψεων. Την ίδια στιγμή, όμως, είδαμε τις Ιρανές και τους Ιρανούς να αντιστέκονται και να αγωνίζονται για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά τις αντιστάσεις του καθεστώτος, παρά την κρατική βία και παρά το γεγονός ότι πέρασαν έξι ολόκληροι μήνες από το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας επικρίνει τον αυξανόμενο αριθμό αξιόποινων πράξεων με ρατσιστικά κίνητρα στη Γερμανία. Επικρίνει ακόμη ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι εξεταστικοί θεσμοί σε ομοσπονδιακό ή τοπικό επίπεδο, θεσμοί οι οποίοι να διερευνούν καταγγελίες για διακρίσεις από την πλευρά των αστυνομικών αρχών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments