Οικονομία

Εφορία: Επιστροφή φόρων σε 220.000 ΑΦΜ για να εκταμιευθούν τα… «ρέστα»!

Εφορία: Επιστροφή φόρων σε 220.000 ΑΦΜ για να εκταμιευθούν τα… «ρέστα»!

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μετά τον πρώτο κεντρικό συμψηφισμό επιστροφών φόρου και οφειλών στην εφορία, η ΑΑΔΕ προετοιμάζεται να επεκτείνει το πείραμα και με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία αντλώντας τα σχετικά στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ.

Αγωνία…. τέλος για δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία και περιμένουν «μπλοκαρισμένες» επιστροφές φόρου! Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησαν σε μαζικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές προς την εφορία και τώρα η ΑΑΔΕ έτοιμη να επιστρέψει τα… «ρέστα»! Δηλαδή, ένα ποσό ύψους 64 εκατ, ευρώ που αφορά σε 220.000 ΑΦΜ ή αλλιώς, σε 317.000 τίτλους επιστροφής.

Πρακτικά αυτό που έγινε είναι το εξής: Αντί κάθε εφορία να τρέξει τους συμψηφισμούς ξεχωριστά, πραγματοποιήθηκαν, από την κεντρική υπηρεσία και μάλιστα με πολύ πιο συνοπτικές και γρήγορες διαδικασίες Από το όλο αυτό εγχείρημα προέκυψε κι άλλο ενδιαφέρον στοιχείο: βρέθηκαν και 230.000 φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται να πάρουν επιστροφή φόρου 32 εκατ. € αλλά δεν μπορούν να βρεθούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Έτσι θα λάβουν ένα e-mail από την ΑΑΔΕ με το οποίο θα τους καλεί να δηλώσουν το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στο Taxisnet ώστε να μπορέσουν να τους πιστωθούν άμεσα τα χρήματα που δικαιούνται.

Μετά τον πρώτο κεντρικό συμψηφισμό επιστροφών φόρου και οφειλών στην εφορία, η ΑΑΔΕ προετοιμάζεται να επεκτείνει το πείραμα και με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία αντλώντας τα σχετικά στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι επιστροφές φόρου έφτασαν τα 785 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 680 εκατ. ευρώ. Πλέον το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ να ικανοποιούνται σε διάστημα 90 ημερών ενώ έχει ανοίξει ο δρόμος και για τις αυτοματοποιημένες επιστροφές ΦΠΑ. Για την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργείται μια «χρυση» λίστα επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών Η ένταξη στη χρυσή λίστα (μέσω 2 αξιολογήσεων που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο) θα γίνεται εφόσον δεν εντοπίζονται φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες. Για όλους αυτούς θα ξεκλειδώνουν άμεσα και κατά προτεραιότητα οι επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, που θα πρέπει περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή. Συγκεκριμένα, στη χρυσή λίστα θα εντάσσονται όσοι:

– Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.

– Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

– Δεν χαρακτηρίζονται ως ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη που αφορά στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments