Πολιτική

«Στο κόκκινο» η αντιπαράθεση

«Στο κόκκινο» η αντιπαράθεση
Η σκανδαλολογία, η στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων, ακόμη και η ανακίνηση της παλαιάς, εν πολλοίς παρωχημένης, διχοτομίας ανάμεσα σε δεξιά και αριστερά μαρτυρούν προγραμματική ένδεια και διάθεση όξυνσης της αντιπαράθεσης.

Είναι αναμφίβολο ότι η προεκλογική περίοδος δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και της ανταλλαγής πολιτικών επιχειρημάτων. Η σκανδαλολογία, η στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων, ακόμη και η ανακίνηση της παλαιάς, εν πολλοίς παρωχημένης, διχοτομίας ανάμεσα σε δεξιά και αριστερά μαρτυρούν προγραμματική ένδεια και διάθεση όξυνσης της αντιπαράθεσης. Το παράδειγμα της αλόγιστης επίθεσης στο πρόσωπο του κ. ΝίκουΠαπαθανάση είναι εύγλωττο, αφού ένας κατά γενική ομολογία μειλίχιος υπερασπιστής των θέσεών του γίνεται βορρά στις ανάγκες της προεκλογικής διαπάλης. Φαίνεται ότι η εθνική τραγωδία που ξετυλίχθηκε μπρος στα μάτια μας στα μαρτυρικά Τέμπη, δεν στάθηκε ικανή να χαλιναγωγήσει το εκλογικό ορμέμφυτο των κομμάτων, τα επιτελεία των οποίων πασχίζουν μονομερώς να πολώσουν το κλίμα, για να προσκομίσουν εφήμερα εκλογικά κέρδη.

Ακόμη κι εκεί όπου θα περίμενε κανείς ένα ελάχιστο διακομματικής και ευρύτερης διαπαραταξιακής συνεννόησης, τον τόνο δίνουν και πάλι οι κομματικοί επιτελάρχες και η ακόρεστη εκλογική αριθμητική. Ο τομεάρχης διαφάνειας του Σύριζα Γιάννης Ραγκούσης προκαλεί με την επίκληση της διαπαιδαγώγησης των τέκνων του για να δικαιολογήσει δάνεια και ενοικιάσεις παραθαλάσσιας βίλας στην Πάρο. Βουλευτές και στελέχη των δυο μεγαλυτέρων κομμάτων δηλώνουν έτοιμοι να στέρξουν στις ανάγκες της διαζευγμένης συζύγου και στις ακατανόητες οικονομικές ορέξεις του τομεάρχη, αλλά, αλλοίμονο, η αξιωματική αντιπολίτευση σπουδαιολογεί άλλως πρόσωπα και καταστάσεις.

Και σε όλα ετούτα τα πνιγηρά που προώρως μας περικυκλώνουν έρχεται να προστεθεί μια παλαιά ανθρωπολογικής υφής διάκριση ανάμεσα σε δεξιούς και σε αριστερούς, σε καπάτσους και αχαίρευτους. Παρήγορο στοιχείο, παρόλα τούτα, είναι ο χρόνος. Ο χρόνος μπορεί να νοηθεί ως σύμμαχος απέναντι στα τοξικά νέφη, που πρώιμα μας περιέβαλλαν. Έχε συμβεί και κατά το παρελθόν κάτι το ανάλογο. Είθε λοιπόν να επισυμβεί και τώρα. Από τη Βουλή, όσο αυτή παραμένει ανοιχτή μέχρι την διάλυσή της για τις εκλογές, μέχρι τα τηλεοπτικά παράθυρα, τις ραδιοφωνικές συχνότητες αλλά και τις ανακοινώσεις των κομμάτων η πόλωση έχει εισχωρήσει παντού μετατρέποντας την προεκλογική αντιπαράθεση από την πρώτη ημέρα κιόλας αυτής της μακράς περιόδου, σε αρένα.

Μία αρένα στην οποία όλοι στρέφοντας εναντίον όλων. Η ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε την απλή αναλογική με κίνδυνο να προκαλέσει αστάθεια και ακυβερνησία στη χώρα, αλλά και κατά του ΠΑΣΟΚ και της άρνησης του Νίκου Ανδρουλάκη να αποσαφηνίσει τη θέση του για τυχόν μετεκλογικές συνεργασίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης, που επιχειρεί αντιθεσμικά – κατά την Κουμουνδούορου – να αγνοήσει τη λαϊκή ετυμηγορία της πρώτης κάλπης και να εστιάσει στις δεύτερες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ που δια του αρχηγού του στρέφεται τόσο κατά της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτοντας τους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για την πρωθυπουργία της χώρας σε περίπτωση μετεκλογικής συγκυβέρνησης.

Και βέβαια και τα μικρότερα κόμματα που προς ώρας μόνο, μένουν εκτός των ανταγωνισμών και της συζήτησης περί κυβερνήσεων συνεργασίας αλλά βάλλουν κατά των μεγαλύτερων κομμάτων, επιχειρώντας να αλιεύσουν  τους δυσαρεστημένους, αγανακτισμένους ή οργισμένους ψηφοφόρους που στρέφουν την πλάτη τους στα κόμματα εξουσίας. Τις πρώτες μόλις 24 ώρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης μπήκαν νέα θέματα προς αντιπαράθεση και διατυπώθηκαν νέες προκλήσεις εκατέρωθεν. Από τις σημαντικότερες και από αυτές που φαίνεται ότι δεν θα σβήσουν  σύντομα, η υπόθεση της βίλας του Γιάννη Ραγκούση στην Πάρο που προκάλεσε αιχμηρές ανακοινώσεις της ΝΔ αλλά και την αυστηρή κριτική του Άδωνη Γεωργιάδη στη Βουλή που κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πάψουν να κουνούν το δάχτυλο για θέματα ηθικής . Την ώρα που ο Γιάννης Ραγκούσης απο την πλευρά του κατηγορούσε για φθηνούς αντιπερισμασμούς από την κυβέρνηση των υπέρογκων και σκοτεινών, ατομικών δανείων των μελών της.

Λάδι στη φωτιά της πρόωρης κλιμάκωσης της πολιτική όξυνσης έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης και από ομιλία του σε εκδήλωση κατά την οποία επικαλούμενος ακόμη και λεξικό της αρχαίας ελληνικής επεχείρησε να επιχειρηματολογήσει περί της διαφοράς δεξιών και αριστερών ισχυριζόμενος ότι αριστερός μεταφορικά είναι ο άχρηστος, ο ανεπρόκοπος, ο γρουσούζης… με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέφει τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τον μισαλλόδοξο, διχαστικό και ακροδεξιό. Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης αποτυπώθηκε και κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Γλυφάδα όπου μίλησε για το ενδεχόμενο  πολιτικής τερατογένεσης στις 22 Μαΐου, τονίζοντας πως Αυτοί που λένε ότι θα προκύψει κυβέρνηση στις 22 Μαΐου, πρέπει να μας πουν με ποιον θα συνεργαστούν. Είχα μιλήσει για το ενδεχόμενο πολιτικής τερατογένεσης με Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη. Το φαντάζεστε; Ο,τι και να λέει ο Αλέξης Τσίπρας, το ενδεχόμενο μαθηματικά υπάρχει», ανέφερε, καλώντας μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σύγκριση μεταξύ των δύο κυβερνητικών τετραετιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments