Πολιτική

Η κρυστάλλινη πρόταση της Ντόρας και της ΝΔ

Η κρυστάλλινη πρόταση της Ντόρας και της ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)

Συνεχίζονται οι ενστάσεις για δήθεν αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική στάση της Ντόρας Μπακογιάννη και της Νέας Δημοκρατίας μπροστά στις δύο κάλπες.

Συνεχίζονται οι ενστάσεις για δήθεν αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική στάση της Ντόρας Μπακογιάννη και της Νέας Δημοκρατίας μπροστά στις δύο κάλπες. Η βουλευτής της ΝΔ ελέγχεται για ελλειμματική δημοκρατικότητα και ελλειμματικό σεβασμό στην συνταγματική τάξη των πολιτικών μας πραγμάτων, αν και η διευκρινιστική πρότασή της κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση της δημοκρατίας και της συμμόρφωσης στους συνταγματικούς κανόνες του πολιτικού αγώνα.

Η βουλευτής Χανίων της ΝΔ δεν είπε τίποτε περισσότερο από ορισμένες αυτονόητες πολιτικές και συνταγματικές παραδοχές. Το αν αυτές δεν είναι ιδιαίτερα αρεστές στα Τοτέμ του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς είναι άλλης τάξεως ζήτημα, αφού το κεφαλαιώδες είναι αν πράγματι οι τοποθετήσεις της Ν. Μπακογιάννη είναι δημοκρατικά ελέγξιμες και συνταγματικά προβληματικές.

Το κορυφαίο στέλεχος της κεντροδεξιάς ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ποιος επιθυμούν, η ίδια και το κόμμα της, να είναι ο πρωθυπουργός της Χώρας. Πενήντα ημέρες πριν από τις εκλογές και «βαθείς δημοκράτες» από την ριζοσπαστική αριστερά και το ΠΑΣΟΚ δεν λένε στους πολίτες ποιο πρόσωπο θέλουν να αναλάβει την πρωθυπουργία, τη στιγμή που ζητούν την… ψήφο τους.

Για την βουλευτή Χανίων, λοιπόν, όπως και για σύσσωμη την Νέα Δημοκρατία, είναι ξεκάθαρο ότι το επιθυμητό πρόσωπο για μια νέα πρωθυπουργική θητεία είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κανένας τετραγωνισμός του κύκλου, καμιά σπαραξικάρδια αναφορά, όπως γράφεται και λέγεται από χρυσές πένες του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ απλά: ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι το πρόσωπο που θα ασκήσει τα πρωθυπουργικά καθήκοντα.

Υπάρχει πολιτικά και συνταγματικά πιο δημοκρατική λύση από αυτήν; Ο αρχηγός του πρώτου σε εκλογική απήχηση κόμματος θα αναλάβει, αν το εγκρίνει βέβαια ο κυρίαρχος λαός, την πρωθυπουργία της Χώρας. Σε αμιγώς, δε, πολιτικό επίπεδο, πρώτη επιλογή των Ελλήνων ήταν και παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναντίρρητη η πρωτοκαθεδρία του, η οποία λαμβάνει διαστάσεις double score σε μετρήσεις της κοινής γνώμης. Ενδεικτικά, στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 36% σε καταλληλότητα για πρωθυπουργός έναντι του ισχνού 17% του Αλέξη Τσίπρα. Έπεται λοιπόν ότι, και πολιτικά και συνταγματικά, η πρόταση της ΝΔ, που συγκεκριμενοποίησε η Ντόρα Μπακογιάννη, είναι αψεγάδιαστη και σαφής, με την Πειραιώς να περιμένει να πληροφορηθεί – σε κάποια στιγμή… – την ανάλογη πρόταση άλλων κομμάτων που ζητούν την ψήφο του Ελληνικού λαού, χωρίς να έχουν αποσαφηνίσει τα θεμελιώδη.

Και επίσης θεμελιώδες είναι με ποιους σκοπεύει να συνεργαστεί η ΝΔ. Η πρόταση της ΝΔ και του κυβερνώντος κόμματος είναι επίσης διαυγής και εγκαίρως κατατεθειμένη υπ’ όψιν των πολιτών, αφού η σημερινή πλειοψηφία θα αναζητήσει πιθανή συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ. Η Ντόρα Μπακογιάννη αποκλείει, για προφανείς ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους, την μετεκλογική συνεργασία με τις δύο εκφράσεις των αριστερών radical – του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25. Είναι σαφές ότι η ΝΔ δεν ονειρεύεται να γκρεμίσει το τείχος στον Έβρο, ούτε να διαλύσει το τραπεζικό σύστημα του τόπου.\

Περιθώρια συνεργασίας υπάρχουν, κατά συνέπεια, μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη εκφράζει, όπως η ίδια ισχυρίζεται τόσο καιρό, το σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό συμβόλαιο, δεν απειλεί με διάλυση την οικονομία της ελεύθερης αγοράς, δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τον δυτικισμό και δεν διακινδυνεύει την ευρωπαϊκή μας αναφορά και την πορεία μας εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας. Με τον συγκεκριμένο κομματικό χώρο θα μπορούσαν να υπάρξουν ενδιαφέρουσες προγραμματικές ζυμώσεις και πολιτικές συγκλίσεις ανάμεσα στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Είναι βέβαια καταφανές ότι, στην πρώτη κάλπη, ο αριθμός των κοινοβουλευτικών εδρών δεν θα είναι επαρκής. Εκτός και αν ορισμένοι φαντασιώνονται κυβερνήσεις συνεργασίας, ανεξάρτητα από συσχετισμούς σε έδρες, κάτι  που είναι εντελώς αλλότριο προς το κόμμα της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής είναι αποτελέσματα που εξ ορισμού δεν μπορούν να δώσουν σταθερή κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεννοηθεί με την ΝΔ και ενδεχομένως να χρειαστεί να συνεννοηθεί, μετά όμως την δεύτερη κάλπη, οπότε αυτό το ενδεχόμενο θα είναι σαφώς πιθανό και σίγουρα πιο σοβαρό ως αίτημα διακυβέρνησης.

Απέναντι σε αυτήν την δημοκρατικά και συνταγματικά άψογη τοποθέτηση της ΝΔ και της Ντόρας Μπακογιάννη, απέναντι σε αυτήν την κρυστάλλινη τοποθέτηση, δεν έχει διατυπωθεί, ακόμη και σήμερα που γράφονται οι γραμμές αυτές, μια συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ιδιαίτερα από εκείνον τον πολιτικό αρχηγό που, δηλώνοντας ότι «εκπροσωπεί έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ», σκόπευε «να γκρεμίσει ένα καθεστώς που διώκει και ξεπουλά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments