Global News

Le Monde: Χιλιάδες Ισραηλινοί πλημμυρίζουν και πάλι τους δρόμους

Le Monde: Χιλιάδες Ισραηλινοί πλημμυρίζουν και πάλι τους δρόμους

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel

Το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν εξασθενεί, παρά την παύση της νομοθετικής διαδικασίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη του κινήματος, οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους. Αρκετές χιλιάδες συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο Τελ Αβίβ, για δέκατη τρίτη συνεχή εβδομάδα, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο σχέδιο μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης. Μια πρόκληση που δεν αποδυναμώνει, παρά την «παύση» στη νομοθετική διαδικασία που αποφάσισε ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Κραδαίνοντας ισραηλινές σημαίες, διαδηλωτές περνούσαν στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας «δημοκρατία» και κρατώντας ταμπέλες κατά της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενός από τους πιο δεξιούς στην ιστορία του Ισραήλ. Μικρότερες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα. Από την ανακοίνωση του σχεδίου μεταρρύθμισης στις αρχές Ιανουαρίου, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα για να καταγγείλουν το σχέδιο και να φωνάξουν την κυβέρνηση που σχημάτισε τον Δεκέμβριο ο Νετανιάχου.

Ο φόβος μιας αυταρχικής μετατόπισης

Νομοθετική «παύση» ανακοινώθηκε στις 27 Μαρτίου από τον Νετανιάχου για να δώσει μια «ευκαιρία […] για διάλογο» , μετά από μια ημέρα εντατικοποίησης της διαμαρτυρίας, έναρξης γενικής απεργίας και εμφάνισης εντάσεων εντός της πλειοψηφίας, πυροδοτήθηκε ιδίως από την ανακοίνωση της απόλυσης του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant, ο οποίος είχε ζητήσει «διάλειμμα» . Για την κυβέρνηση, η μεταρρύθμιση στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην εξισορρόπηση των εξουσιών με τη μείωση των προνομίων του Αρείου Πάγου, που η εκτελεστική εξουσία θεωρεί πολιτικοποιημένη, υπέρ της Βουλής. Οι επικριτές της μεταρρύθμισης πιστεύουν, αντίθετα, ότι κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο τις δημοκρατικές αρχές που χρησιμοποιούνται στο Ισραήλ ανατινάζοντας τις δικλείδες ασφαλείας. Φοβούνται ότι ανοίγει το δρόμο σε μια  ανελεύθερη ή αυταρχική μετατόπιση.

Στις 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της πλειοψηφίας και των δύο κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης υπό την αιγίδα του Προέδρου Isaac Herzog. Ωστόσο, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές και ηγέτες της αντιπολίτευσης είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας της προεδρικής μεσολάβησης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments