Διεθνή

Επικοινωνία Λαβρόφ – Μπλίνκεν: Τι είπαν για τον δημοσιογράφο της WSJ

Επικοινωνία Λαβρόφ – Μπλίνκεν: Τι είπαν για τον δημοσιογράφο της WSJ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Επικοινωνία του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Άντονι Μπλίνκεν για τον Αμερικανό δημοσιογράφο Ιβάν Γκερσκόβιτς, την Κυριακή.

Επικοινωνία του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Άντονι Μπλίνκεν για τον Αμερικανό δημοσιογράφο Ιβάν Γκερσκόβιτς, την Κυριακή. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε στον ομόλογό του των ΗΠΑ ότι «είναι απαράδεκτο η Ουάσιγκτον να πολιτικοποιεί την υπόθεση» του ανταποκριτή της Wall Street Journal, ο οποίος έχει συλληφθεί και κατηγορηθεί για κατασκοπία στη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Λαβρόφ είπε στον Μπλίνκεν ότι η τύχη του Γκέρσκοβιτς «θα καθοριστεί από το δικαστήριο». Επανέλαβε τον ισχυρισμό της Ρωσίας, για τον οποίο δεν έχει δώσει δημόσια κανένα στοιχείο, ότι ο δημοσιογράφος πιάστηκε επ’ αυτοφώρω την περασμένη εβδομάδα.

«Ο Σεργκέι Λαβρόφ επέστησε την προσοχή του Μπλίνκεν στην ανάγκη σεβασμού των αποφάσεων των ρωσικών αρχών, που ελήφθησαν σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε το υπουργείο.

«Τονίστηκε ότι είναι απαράδεκτο για αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης να προκαλούν σάλο με την ξεκάθαρη πρόθεση να δώσουν πολιτικό χρώμα σε αυτή την υπόθεση». Η συνομιλία των δυο ανδρών έγινε με πρωτοβουλία του Άντονι Μπλίνκεν, πρόσθεσε η ρωσική πλευρά.

Από πλευράς του, ο Αντονι Μπλίνκεν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να απελευθερώσει άμεσα τον Γκερσκόβιτς, καθώς και ακόμα έναν φυλακισμένο Αμερικανό, τον Πολ Ουέλαν, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο υπουργός διαβίβασε τη μεγάλη ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για την απαράδεκτη κράτηση από τη Ρωσία ενός δημοσιογράφου Αμερικανού πολίτη. Ο υπουργός απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή του», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ουέλαν, επιχειρηματικό στέλεχος από το Μίσιγκαν, βρίσκεται φυλακισμένος στη Ρωσία από τον Δεκέμβριο του 2018 με κατηγορίες για κατασκοπία, που η οικογένειά του και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει αβάσιμες. Εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών.

Μπλίνκεν και Λαβρόφ συζήτησαν επίσης «τη σημασία της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στις διπλωματικές αποστολές να εκτελούν το έργο τους», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), με ανακοίνωσή της, κατηγόρησε τον 32χρονο Γκερσκόβιτς ότι «δεχόταν οδηγίες από τις ΗΠΑ, συνέλεγε πληροφορίες για μία εκ των εταιρειών της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ρωσίας, οι οποίες αποτελούν κρατικό μυστικό».

«Η FSB απέτρεψε την παράνομη δραστηριότητα του διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανταποκριτή (…) του γραφείου στη Μόσχα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, υπηκόου των Ηνωμένων Πολιτειών Ίβαν Γκερσκόβιτς».

Από την πλευρά της, η Wall Street Journal επισήμανε ότι «αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της FSB και ζητεί την άμεση απελευθέρωση του έμπιστου και αφοσιωμένου δημοσιογράφου». Εξέφρασε μάλιστα την αλληλεγγύη της τόσο στον Γκερσκόβιτςόσο και στην οικογένειά του.

Η Wall Street Journal αξίωσε να απελευθερωθεί αμέσως ο Ιβαν Γκερσκόβιτς, τη σύλληψη και τις κατηγορίες εναντίον του οποίου η προεδρία των ΗΠΑ χαρακτήρισε «γελοία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments