Global News

Al Jazeera: To Μαυροβούνιο ψηφίζει για Πρόεδρο

Al Jazeera: To Μαυροβούνιο ψηφίζει για Πρόεδρο

Πηγή Φωτογραφίας: WDR

Οι παρατηρητές λένε ότι ο Πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς αντιμετωπίζει σκληρή πρόκληση από τον νεοφερμένο και οικονομολόγο Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.

Οι Μαυροβούνιοι προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους σε επαναληπτικό γύρο, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει έναν νεαρό νεοσύστατο νυν πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας για δεκαετίες. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7 π.μ. (05:00 GMT) και θα κλείσουν στις 20:00 (18:00 GMT). Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, βάσει δείγματος του εκλογικού σώματος. Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης πιθανότατα θα καθορίσει την ισορροπία δυνάμεων στο βαλκανικό έθνος ενόψει της πρόωρης κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας που αναμένεται τον Ιούνιο, μετά από μήνες αδιεξόδου μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης τον Αύγουστο.

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, που εκλέγεται για πενταετή θητεία, έχει ως επί το πλείστον εθιμοτυπική θέση και το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής εξουσίας ανήκει στον πρωθυπουργό. Ο επαναληπτικός γύρος της Κυριακής διεξάγεται αφού κανένας από τους υποψήφιους δεν κέρδισε την πλειοψηφία στον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών πριν από δύο εβδομάδες. Περίπου 540.000 άτομα έχουν δικαίωμα ψήφου στο Μαυροβούνιο, μια χώρα 620.000 κατοίκων που βρίσκεται στη Βαλκανική χερσόνησο και δίπλα στην Αδριατική Θάλασσα. Ο Τζουκάνοβιτς, 61 ετών, κυριαρχεί στο Μαυροβούνιο ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός για 33 χρόνια, από την έναρξη της κατάρρευσης της πλέον ανενεργής ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. Οδήγησε το Μαυροβούνιο στην ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2006.

Υπό την ηγεσία του Τζουκάνοβιτς και του κόμματός του, το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησε τη διαπραγματευτική διαδικασία για την ένταξη στην ΕΕ και απομακρύνθηκε από την επιρροή της Ρωσίας. Οι αντίπαλοι κατηγορούν εδώ και καιρό τον πρώην κομμουνιστή και το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) για διαφθορά, δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα και διοίκηση της μικρής δημοκρατίας της Αδριατικής ως φέουδο τους – ισχυρισμούς που αρνούνται. Αντίπαλος του Τζουκάνοβιτς είναι ο Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, 37, πρώην υπουργός Οικονομίας και αναπληρωτής επικεφαλής του κινήματος Europe Now που έχει δεσμευτεί να περιορίσει τη διαφθορά, να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο και να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Σερβίας.

Ο Τζουκάνοβιτς ολοκληρώθηκε με 35,37% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 19 Μαρτίου, με τον Μιλάτοβιτς με 28,92%, απαιτώντας δεύτερο γύρο επειδή κανένας από τους δύο δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία 50 τοις εκατό. Οι αναλυτές έχουν προβλέψει μια σφιχτή κούρσα στον δεύτερο γύρο. Η ψηφοφορία της Κυριακής ακολουθεί μια χρονιά πολιτικής αστάθειας κατά την οποία δύο κυβερνήσεις καταρρίφθηκαν με ψήφους δυσπιστίας. Χαρακτηρίστηκε επίσης από μια διαμάχη μεταξύ πολιτικών και Τζουκάνοβιτς σχετικά με την άρνησή του να ορίσει νέο πρωθυπουργό. Στις 16 Μαρτίου, ο Τζουκάνοβιτς διέλυσε το κοινοβούλιο και προγραμμάτισε πρόωρες εκλογές για τις 11 Ιουνίου. Αν και η προεδρική θέση στο Μαυροβούνιο είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπική, η νίκη στις εκλογές θα ενίσχυε τις πιθανότητες του κόμματος του νικητή τον Ιούνιο. Το Μαυροβούνιο έχει μια κληρονομιά σκληρών διχασμών μεταξύ εκείνων που προσδιορίζονται ως Μαυροβούνιοι και εκείνων που θεωρούν τους εαυτούς τους Σέρβους και είναι αντίθετοι στην ανεξαρτησία της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments