«Κλειδώνουν» τα ονόματα για τα ψηφοδέλτια Επικρατείας
Πηγή Φωτογραφίας: typosthes.gr
Με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων Επικρατείας των κομμάτων φέρονται να είναι απασχολημένες οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του Σύριζα. Οι κ. κ. Κ. Μητσοτάκης και Α. Τσίπρας φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την παράδοση, που θέλει τους προέδρους των κομμάτων να ασχολούνται προσωπικά με την διαμόρφωση των ψηφοδελτίων αυτών. Ελλείψει δεύτερου νομοθετικού σώματος στην Χώρα μας, τα ψηφοδέλτια Επικρατείας λειτουργούν στην πράξη σαν «άτυπες Γερουσίες», οι οποίες πρέπει, κατά συνέπεια, να κοσμούνται από πρόσωπα υψηλού κύρους και ευρύτερης αποδοχής.
Χαρακτηριστικά, στην εκλογική αναμέτρηση του 2019, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ φιλοξενούνταν ο δικαστικός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο συνταγματολόγος Γιώργος Γεραπετρίτης, ο προερχόμενος από τον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς Τάκης Θεοδωρικάκος ή η αείμνηση και εγνωσμένου ήθους στέλεχος της ΝΔ Μαριέτρα Γιαννάκου. Το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο του Σύριζα είχε κινηθεί, τον Ιούλιο του 2019, προς την πλευρά διανοουμένων της αριστεράς, όπως ήταν η περίπτωση του πολυβραβευμένου Βασίλη Βασιλικού, καθώς και προς παλαιότερες γενεές έμπειρων στελεχών της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, όπως, για παράδειγμα, ήταν η περίπτωση του Αλέκου Φλαμπουράρη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να κινηθεί βιαστικά και μελετά διαφορετικές περιπτώσεις, με επικρατέστερη, έως τώρα, την υποψηφιότητα του Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος υπηρετεί ως αναπληρωτής υπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής. Ο Θ. Σκυλακάκης διαθέτει σημαντική παρουσία σε συλλογικότητες και οργανώσεις του φιλελεύθερου χώρου, καθώς και γνώσεις για τα αυτοδιοικητικά πράγματα. Εκτός από τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, ψηλά στις προτιμήσεις του πρωθυπουργού βρίσκεται ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και προερχόμενος από την εκσυγχρονιστική κεντροαριστερά Χρήστος Στυλιανίδης. Σημαντικές πιθανότητες για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας συγκεντρώνουν η ιστιοπλόος Σοφία Μπεκατώρου, καθώς και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα.
Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Σύριζα, φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος είχε διατελέσει, ανάμεσα στα άλλα, και υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ. Ως άτυπος εκπρόσωπος της ομογένειας στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι είναι ο Όθωνας Ηλιόπουλος, ο οποίος είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Πολύ κοντά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Κουμουνδούρου εμφανίζεται η εκπρόσωπος Τύπου του Σύριζα Πόπη Τσαπανίδου, καθώς και η αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Οι αποφάσεις δεν είναι ακόμη οριστικές, αλλά τα προαναφερόμενα ονόματα βρίσκονται στο τραπέζι των δύο πολιτικών αρχηγών και αναμένεται
να ασχοληθούν άμεσα με αυτά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο