Διεθνή

Γιατί ο Ερντογάν καθυστερεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Γιατί ο Ερντογάν καθυστερεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Bernat Armangue

Ο δρόμος της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει μπλοκαρισμένος από την Τουρκία και την Ουγγαρία κι ενώ η Φινλανδία έγινε το 30ο μέλος της Συμμαχίας την Τρίτη

Ο δρόμος της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει μπλοκαρισμένος από την Τουρκία και την Ουγγαρία κι ενώ η Φινλανδία έγινε το 30ο μέλος της Συμμαχίας την Τρίτη, αφού η αίτησή της επικυρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ.

Οι αναλυτές δεν αναμένουν η Τουρκία να επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας μέχρι τις τουρκικές εκλογές της14ης Μαΐου. Ακόμα και μετά από αυτές, παραμένει ασαφές τι θα ήταν αυτό που θα έκανε τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει στάση. Η Ουγγαρία φαίνεται να ακολουθεί το παράδειγμα της Άγκυρας.

Το υπόβαθρο

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έπεισε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να αφήσουν στην άκρη την πολιτική της ουδετερότητας που υιοθετούσαν μέχρι τότε. Και οι δύο σκανδιναβικές χώρες θεωρούν το ΝΑΤΟ, με τη ρήτρα συλλογικής άμυνας, ως τον καλύτερο τρόπο για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους σύμφωνα με το Reuters.

Η πλειονότητα των μελών του ΝΑΤΟ επικύρωσαν γρήγορα τα αίτημα, υποστηρίζοντας ότι η Φινλανδία -η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και η Σουηδία θα ενισχύσουν τη συμμαχία στη Βαλτική.

Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις, το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τελικά την υποψηφιότητα της Φινλανδίας την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει στυλώσει τα πόδια της για την ένταξη της Σουηδίας, υποστηρίζοντας ότι η Στοκχόλμη δεν λαμβάνει σοβαρά τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια και δεν έχει ανταποκριθεί στη δική της πλευρά της συμφωνίας, που συνήφθη στη Μαδρίτη πέρυσι. Η οποία και καθόριζε μια σειρά ζητημάτων που έπρεπε να αντιμετωπίσει η Στοκχόλμη.

Η Ουγγαρία ακολούθησε το παράδειγμα της Τουρκίας και καθυστέρησε την επικύρωση, η οποία πρέπει να είναι ομόφωνη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments