Global News

Al Jazeera: Οι εντάσεις Ιράν – Αζερμπαιτζάν οδηγούν σε πόλεμο;

Al Jazeera: Οι εντάσεις Ιράν – Αζερμπαιτζάν οδηγούν σε πόλεμο;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις απειλές που προέρχονται από την ένταση στις σχέσεις Αζερμπαϊτζάν- Ισραήλ.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν εντείνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες και τα διχαστικά επεισόδια έχουν γίνει σχεδόν εβδομαδιαία. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών υποσχέθηκε την Παρασκευή «αμοιβαία διπλωματική δράση» αφού το Αζερμποαιτζάν απέλασε τέσσερις Ιρανούς διπλωμάτες για «προκλητικές ενέργειες» που δεν κατονόμασε. Το Αζερμπαϊτζάν συνέλαβε έξι υπηκόους του λίγες ώρες νωρίτερα, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι συνδέονται με ιρανικές μυστικές υπηρεσίες και σχεδίαζαν πραξικόπημα στο έθνος της Κασπίας. Ήταν η τελευταία σε μια σειρά συλλήψεων τους τελευταίους μήνες  με το Μπακού να συνδέει όλους τους υπόπτους με την Τεχεράνη.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, στενός σύμμαχος της ιστορικής αντίπαλης Τουρκίας του Ιράν, κατηγόρησε την Τεχεράνη όταν ένας άνδρας εισέβαλε στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην πρωτεύουσα στα τέλη Ιανουαρίου, σκοτώνοντας τον επικεφαλής της ασφάλειας  και τραυματίζοντας άλλους. Το Ιράν είπε ότι οι διπλωματικές σχέσεις θα πρέπει να παραμείνουν ανεπηρέαστες καθώς το περιστατικό ήταν έργο ενός μοναχικού ένοπλου με προσωπικά κίνητρα, αλλά ο Αλίεφ έκλεισε την πρεσβεία καθώς κατήγγειλε την «τρομοκρατική» επίθεση.

Το Αζερμπαϊτζάν επέκρινε επίσης το Ιράν ότι φέρεται να υποστηρίζει την Αρμενία στην παλαιά σύγκρουση για την αποσχιθείσα περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.   Το Ιράν, από την άλλη πλευρά, το οποίο φιλοξενεί εκατομμύρια τουρκόφωνους Αζερμπαϊτζάνους, έχει κατηγορήσει εδώ και καιρό το Αζερμπαϊτζάν ότι υποκινεί το αυτονομιστικό αίσθημα στα βορειοδυτικά σύνορά του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments