Διεθνή

Η “καμπύλη του Πάουελ” βυθίζεται σε χαμηλό από το 2007 στέλνοντας σήμα κινδύνου

Η “καμπύλη του Πάουελ” βυθίζεται σε χαμηλό από το 2007 στέλνοντας σήμα κινδύνου

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Σε νέα πολυετή χαμηλά βυθίστηκε η προτιμώμενη ένδειξη της Fed στην αγορά ομολόγων για σήματα επικείμενης ύφεσης, ενισχύονται την πεποίθηση ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα σπεύσει σύντομα να μειώσει τα επιτόκια για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

Μελέτη του 2018 της Fed  έχει υποστηρίξει ότι το βραχυπρόθεσμο προθεσμιακό spread (near-term forward spread), που συγκρίνει το προθεσμιακό επιτόκιο των εντόκων ΗΠΑ σε 18 μήνες με την τρέχουσα απόδοση του τρίμηνου εντόκου, συνιστά το πλέον αξιόπιστο σήμα της αγοράς ομολόγων για επικείμενη οικονομική συρρίκνωση.

Όπως αναφέρει το Reuters, το εν λόγω spread που βρίσκεται σταθερά σε αρνητικό έδαφος από τον Νοέμβριο, την τρέχουσα εβδομάδα βυθίστηκε σε νέα χαμηλά στις -170 μονάδες βάσης (-1,7%).

Σημειώνεται ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ, είχε δηλώσει το προηγούμενο έτος ότι η 18μηνη καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών τίτλων αποτελεί την πλέον αξιόπιστη ένδειξη επερχόμενης ύφεσης.

“Η καμπύλη του Πάουελ… συνεχίζει να βυθίζεται σε νέα χαμηλά αιώνα”, ανέφεραν χαρακτηριστικά χτες, Πέμπτη, αναλυτές της Citi, με τα δεδομένα της Refinitiv να δείχνουν ότι εμφανίζει τη μέγιστη αντιστροφή της τουλάχιστον από το 2007 – των απαρχών της τότε παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η "καμπύλη του Πάουελ" βυθίζεται σε χαμηλό από το 2007 στέλνοντας σήμα κινδύνου

Πηγή γραφήματος: reuters/refinitiv

Το τελευταίο διάστημα άλλωστε έχουν επανέλθει γενικότερα στο προσκήνιο οι φόβοι ύφεσης, με φόντο τις αναταράξεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα που πυροδότησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο, εντείνοντας τις ανησυχίες για υπερβολική σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών.

Εξετάζοντας δε την τρέχουσα αντιστροφή της καμπύλης στη σκιά της πρόσφατης επιδείνωσης των οικονομικών δεικτών και της προσφοράς χρήματος, “δεν είναι δύσκολο να δει κανείς γιατί οι αγορές σκέφτονται όλο και περισσότερο για “σφάλμα (νομισματικής) πολιτικής” όταν διαβάζουν για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων”, σχολιάζουν οι αναλυτές της Citi.

Υπενθυμίζεται ότι, συνεχίζοντας την καμπάνια της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η Fed ανέβασε τον περασμένο μήνα τα επιτόκιά της κατά ακόμα 0,25%, αν και έδειχνε να εξετάζει την παύση των αυξήσεων του κόστος δανεισμού μετά τις τραπεζικές αναταράξεις.

Και το τελευταίο διάστημα αρκετοί αξιωματούχοι της εμφανίζονται να υποστηρίζουν περισσότερες αυξήσεις, με τον Τζέιμς Μπούλαρντ της Fed του Σεντ Λιούις, να δηλώνει χτες ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα πρέπει να επιμείνει στις αυξήσεις για όσο η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

Από την πλευρά τους ωστόσο, οι αγορές ποντάρουν πλέον ευρέως στο ότι η Fed θα έχει μειώσει τα επιτόκιά της κατά 0,7% (70 μονάδες βάσης) μέχρι τον Δεκέμβριο, από τα τρέχοντα επίπεδα του εύρους του 4,75% -5%.

Για την επερχόμενη συνεδρίαση του Μαΐου βέβαια οι προβλέψεις παραμένουν μοιρασμένες, με τα σχετικά futures να δείχνουν πιθανότητες 50-50 μεταξύ μικρής αύξησης 25 μονάδων βάσης (0,25%) και παύσης των αυξήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments