Πολιτική

Άδωνις: Στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Άδωνις: Στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Άδωνις αναφέρθηκε, στον πρώτο γύρο της παρέμβασής του, σε ζητήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην παρούσα συγκυρία.

Προσκεκλημένος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος παρενέβη στην συζήτηση με αντικείμενο τις θέσεις των κομμάτων για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Ο Άδωνις αναφέρθηκε, στον πρώτο γύρο της παρέμβασής του, σε ζητήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην παρούσα συγκυρία.

«Η κυβέρνησή μας έδωσε ρευστότητα στην αγορά, κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια. Επίσης, η κυβέρνηση επιδότησε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εν όψει των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, η τιμή του οποίου είναι πλέον σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά που ήταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Τα τελευταία χρόνια, αντιπολιτευόμενες συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, καθώς και κόμματα της Αριστεράς προέβλεπαν την «συντριβή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», το «τέλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Κι όμως, καμία τέτοια συντριβή δεν έγινε και όλες οι προβλέψεις της ΓΕΣΕΒΕ έπεσαν έξω, όλες οι προβλέψεις για καταστροφή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας επί των ημερών της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη αστόχησαν.

Ως προς τα καύσιμα, για τις τιμές των οποίων παραπονείται συχνά η ΓΕΣΕΒΕ, ο Άδωνις ξεκαθάρισε ότι, πράγματι, οι τιμές των καυσίμων είναι υψηλές στην Ελλάδα, αλλά είναι διαχρονικά υψηλές στη χώρα μας, δεν είναι κάτι που το προκάλεσε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ουδείς άλλωστε δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

Και βέβαια, στην αγορά καυσίμων, έχουμε παρέμβει, ως κυβέρνηση, με το market pass, διότι αυτό που κάνει το market pass είναι να παίρνει χρήματα από τα διυλιστήρια καυσίμων και να τα μοιράζει στον κόσμο, στους καταναλωτές με το ασθενέστερο εισόδημα.

Και βέβαια, το Καλάθι του Νοικοκυριού είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στις μάχες που δίνουμε εναντίον του πληθωρισμού. Το Καλάθι δουλεύει, ο μηχανισμός του Καλαθιού δουλεύει, χωρίς να πλήττει τη μικρομεσαία επιχείρηση και χωρίς να ευνοούνται τα σούπερ μάρκετ. Χάρη στο Καλάθι, η τιμή του αρνιού και του κατσικού είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη και χάρη σε αυτό, όλοι οι Έλληνες μπορούν να απολαύσουν φθηνό και ποιοτικό αρνάκι και κατσικάκι.

Σε σχέση με μια εκτίμηση, που την επανέλαβε και ο Γιάννης Δραγασάκης, ότι είμαστε περίπου σε μια κατάσταση αντίστοιχη με εκείνη του 2015, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπενθύμισε πως σήμερα έχουμε στην Ελλάδα ρεκόρ εξαγωγών, με 34% άνοδο τον Ιανουάριο και με 17% αύξηση τον Φεβρουάριο.

Αυτό είναι ουσιαστική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, η οποία κατέστη δυνατή τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το ζήτημα της αδυναμίας πρόσβασης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στον τραπεζικό δανεισμό, η πρόσκληση προς τις τράπεζες θα είναι γεγονός σε ελάχιστες ημέρες. Η σχετική πλατφόρμα λέγεται KYC (=Know Your Customer), ο ενδιαφερόμενος μικρομεσαίος επιχειρηματίας εκδηλώνει το ενδιαφέρον του ηλεκτρονικά, στην πλατφόρμα,  και μέσα σε πέντε μόλις δευτερόλεπτα, βλέπουμε το πιστωτικό όριο. Αν εγκριθεί το δάνειο προς την μικρομεσαία επιχείρηση, τότε το 40% δίδεται μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης και της Τραπεζικής Αναπτυξιακής και με επιτόκιο 0%. Τα δάνεια αυτά θα είναι σε πρώτη φάση 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Άδωνις ελπίζει βάσιμα ότι οι ΜΜΕ που θα πάρουν τραπεζικό δάνειο θα φτάσουν σύντομα τις 100.000 και αυτός είναι ο στόχος που έχει θέσει η ΓΕΣΕΒΕ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Εγγυητής θα είναι ουσιαστικά το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης και έτσι, πρόκειται να έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αύξηση του ΑΕΠ και – κυρίως – επιχειρηματική δικαιοσύνη, γιατί «ήταν άδικο άνθρωποι με όρεξη, με εργατικότητα και με όραμα να μην μπορούν να βρουν λύσεις και να μην μπορούν να γίνουν πολύ μεγαλύτεροι από αυτό που είναι τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Κλείνοντας, ο Άδωνις θυμήθηκε τις μεγάλες περιπέτειες, που πέρασε η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Απευθυνόμενος στον παριστάμενο Γιάννη Δραγασάκη που υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι αδιάφορη για τις ΜΜΕ, ο Α. Γεωργιάδης είπε: «Όταν είσαστε στην Κυβέρνηση, πήγατε την προκαταβολή του φόρου από το 50 στο 100. Την ημέρα που το κάνατε, δεν καταλάβατε ότι εκτελούσατε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments