Global News

Telegraph: Μακρόν – Η Ευρώπη δεν πρέπει να ακολουθήσει ΗΠΑ ή Κίνα στην Ταιβάν

Telegraph: Μακρόν – Η Ευρώπη δεν πρέπει να ακολουθήσει ΗΠΑ ή Κίνα στην Ταιβάν
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από την ΕΕ να εφαρμόσει τη δηλωμένη πολιτική της «στρατηγικής αυτονομίας» και υποστήριξε ότι το μπλοκ θα μπορούσε να γίνει «τρίτος πόλος» δίπλα στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

O Εμμανουέλ Μακρόν επανέλαβε τις εκκλήσεις του προς την ΕΕ να διατηρήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική σε συνέντευξή του την Κυριακή στη γαλλική επιχειρηματική εφημερίδα Les Echo . «Δεν θέλουμε να μπούμε σε μια λογική μπλοκ εναντίον μπλοκ», είπε, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να παγιδευτεί σε μια αταξία του κόσμου και σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας». Οι δηλώσεις ακολουθούν μια επίσκεψη στην Κίνα του Μακρόν και άλλων αξιωματούχων της Ε.Ε.,  η οποία περιελάμβανε συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες συζήτησαν τις εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Μακρόν τόνισε ότι μια κλιμάκωση στην Ταϊβάν δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ.

Το ερώτημα που τίθεται σε εμάς τους Ευρωπαίους είναι το εξής: είναι προς το συμφέρον μας να υπάρξει επιτάχυνση στο θέμα της Ταϊβάν; Όχι. Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς οι Ευρωπαίοι θα ήταν να είμαστε οπαδοί σε αυτό το θέμα και να προσαρμοστούμε στα αμερικανικά ρυθμός και κινέζικη υπερβολική αντίδραση. Γιατί να πάμε σε έναν ρυθμό που έχει επιλέξει κάποιος άλλος;».

Ο Μακρόν ζητά «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους τόνισε αυτό που θεωρεί ότι είναι η ανάγκη για την Ε.Ε. να αναπτύξει «στρατηγική αυτονομία»,   έναν όρο που χρησιμοποιείται για να αναφέρεται στο μπλοκ που διατηρεί μια ανεξάρτητη γραμμή εξωτερικής πολιτικής. «Η Ευρώπη δεν είχε χτίσει αυτή τη στρατηγική αυτονομία για πολύ καιρό», είπε. Όμως «τώρα κερδήθηκε η ιδεολογική μάχη». Πριν από πέντε χρόνια, η στρατηγική αυτονομία ήταν ένα όνειρο. Τώρα όλοι μιλούν γι αυτό, είπε. Ο Μακρόν είπε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αποφύγουν να γίνουν «υποτελείς» και ότι το μπλοκ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «τρίτος πόλος» στη γεωπολιτική μαζί με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Προειδοποίησε να μην ακολουθήσουμε την αμερικανική εξωτερική πολιτική ως «αντανακλαστικό πανικού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments