Διεθνή

Μακρόν: Η Ευρώπη να μην γίνει οπαδός των ΗΠΑ

Μακρόν: Η Ευρώπη να μην γίνει οπαδός των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποφύγει να συρθεί σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την Ταϊβάν

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποφύγει να συρθεί σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την Ταϊβάν, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο αεροπλάνο του που επέστρεφε από τρεις- ημερήσια κρατική επίσκεψη στην Κίνα.

Μιλώντας με το Politico και δύο Γάλλους δημοσιογράφους αφού πέρασε περίπου έξι ώρες με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Μακρόν τόνισε τη θεωρία του για «στρατηγική αυτονομία» προκειμένου η Ευρώπη, πιθανώς υπό την ηγεσία της Γαλλίας, να γίνει «τρίτη υπερδύναμη».

O Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «ο μεγάλος κίνδυνος» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ότι «εμπλακεί σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας, κάτι που την εμποδίζει να χτίσει τη στρατηγική της αυτονομία».

Ο Σι Τζινπίνγκ και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχουν υποστηρίξει με ενθουσιασμό την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας του Μακρόν και οι Κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρονται συνεχώς σε αυτήν στις συναλλαγές τους με τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ηγέτες των κομμάτων και οι θεωρητικοί στο Πεκίνο είναι πεπεισμένοι ότι η Δύση βρίσκεται σε παρακμή και η Κίνα βρίσκεται σε ανοδική πορεία και ότι η αποδυνάμωση της διατλαντικής σχέσης θα βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτής της τάσης.

Λίγες ώρες μετά την πτήση του από την Γκουανγκζού με κατεύθυνση το Παρίσι, η Κίνα ξεκίνησε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, το οποίο η Κίνα ισχυρίζεται ως έδαφός της, αλλά οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί να οπλίσουν και να υπερασπιστούν.

Αυτές οι ασκήσεις ήταν μια απάντηση στη δεκαήμερη διπλωματική περιοδεία της Προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Γουέν σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής που περιελάμβανε μια συνάντηση με τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθι, ενώ βρισκόταν στην Καλιφόρνια. Άτομα που γνωρίζουν τη σκέψη του Μακρόν είπαν ότι ήταν χαρούμενος που το Πεκίνο περίμενε τουλάχιστον μέχρι να βγει από τον κινεζικό εναέριο χώρο πριν ξεκινήσει την άσκηση προσομοίωσης «περικύκλωσης της Ταϊβάν».

Το Πεκίνο έχει απειλήσει επανειλημμένα με εισβολή τα τελευταία χρόνια και έχει μια πολιτική απομόνωσης του δημοκρατικού νησιού αναγκάζοντας άλλες χώρες να το αναγνωρίσουν ως μέρος της «μίας Κίνας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments