Διεθνή

Σβήνει η πιθανότητα για φιλονατοϊκή κυβέρνηση στην Βουλγαρία

Σβήνει η πιθανότητα για φιλονατοϊκή κυβέρνηση στην Βουλγαρία
Ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός Συνεχίζοντας την αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει την κυβέρνηση που προτείνει το GERB, επειδή είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι δεν θα δεχτεί τον πρώην πρωθυπουργό και σημερινό ηγέτη του GERB Μπόικο Μπορίσοφ να επιστρέψει στην πρωθυπουργική εξουσία.

Τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκεται ο Μπορίσοφ από όταν ήταν πρωθυπουργός είναι μεταξύ των εκλογικών διακυβευμάτων για τον φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό.

«Δεν θα υποστηρίξουμε το GERB λόγω των αξιών μας. Οι πολίτες πρέπει να είναι σίγουροι ότι αυτά που υποσχεθήκαμε θα πραγματοποιηθούν όταν μας ψηφίσουν. Θα μιλήσουμε με όλα τα κόμματα για πολιτικές (όχι για συνασπισμούς)», δήλωσε ο συμπρόεδρος του Συνεχίζοντας την αλλαγή, Κίριλ Πέτκοφ.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι το 70% των Βουλγάρων επιθυμεί τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης και τον σχηματισμό κυβέρνησης. Είμαστε δίπλα τους σε αυτό, αλλά δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μια κυβέρνηση υπό τον Μπόικο Μπορίσοφ», δήλωσε ο Ατάνας Ατανάσοφ από τη Δημοκρατική Βουλγαρία.

«Πολύ περισσότερα επιτυγχάνονται με υπομονή παρά με πείσμα», έγραψε ο Μπορίσοφ μια ώρα αργότερα στο Facebook.

Ο Μπορίσοφ κέρδισε τις εκλογές με 26,5% των ψήφων και πρότεινε στο «Συνεχίζοντας την αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία» (24,5%) να συμμετάσχει σε συνασπισμό για να εγγυηθεί την ευρωατλαντική πορεία της Βουλγαρίας.

Οι δυτικοί εταίροι της Βουλγαρίας πιέζουν για τον σχηματισμό φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού, καθώς η χώρα αναδεικνύεται ως το πιο αδύναμο τμήμα του ΝΑΤΟ, λόγω της ισχυρής ρωσικής επιρροής στη βουλγαρική κοινωνία.

Το φιλορωσικό αντιευρωπαϊκό κόμμα Vazrazhdane είναι ήδη η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα με 14,1% των ψήφων, επιτυγχάνοντας αύξηση 4% στο ποσοστό του στις τελευταίες εκλογές.

Εάν η συμμαχία «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» επιμείνει στην απόφασή της, το GERB δεν έχει άλλες επιλογές για τον σχηματισμό ευρωατλαντικής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο. Το κόμμα του Μπορίσοφ μπορεί να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί έναν συνασπισμό με το κόμμα της εθνοτικής τουρκικής μειονότητας DPS και το φιλορωσικό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Αυτά τα τρία κόμματα έγιναν γνωστά ως «συνασπισμός των χαρτιών» επειδή συμμάχησαν προσωρινά στο προηγούμενο κοινοβούλιο για να επαναφέρουν τη μαζική ψηφοφορία με ψηφοδέλτια σε χαρτί, η οποία έχει συνδεθεί με εκτεταμένη εκλογική απάτη.

Η άλλη επιλογή, η οποία είναι εξαιρετικά απίθανη, προβλέπει ότι ο Μπορίσοφ θα αρνηθεί να σχηματίσει κυβέρνηση και στη συνέχεια θα στηρίξει το συνασπισμό «Συνεχίζοντας την Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία», η οποία θα λάβει μια δεύτερη εντολή για να αναλάβει την εκτελεστική εξουσία στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments