Global News

BBC: Γιατί γίνεται ο πόλεμος στην Υεμένη;

BBC: Γιατί γίνεται ο πόλεμος στην Υεμένη;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο οκταετής εμφύλιος πόλεμος οδήγησε στο θάνατο χιλιάδων Υεμενιτών και δημιουργεί τους όρους για μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Οι ρίζες της πολεμικής σύγκρουσης ανατρέχουν στο 2011.

Το 2011, μια λαϊκή εξέγερση στην Υεμένη ανάγκασε τον επί μακρόν αυταρχικό πρόεδρό της, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, να παραδώσει την εξουσία στον αναπληρωτή του, Αμπντραμπού Μανσούρ Χάντι. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος κατακλύζεται από τα οικονομικά προβλήματα της Υεμένης και τα προβλήματα ασφάλειας, όπως οι επιθέσεις τζιχαντιστών. Επιπλέον, οι περισσότερες ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης αισθάνθηκαν μεγαλύτερη πίστη στον έκπτωτο πρόεδρο παρά στον Χάντι. Οι Χούτι εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία του. Επίσημα γνωστοί ως Ανσάρ Αλλάχ (Παρτιζάνοι του Θεού), υπερασπίζονται τη σιιτική μουσουλμανική μειονότητα των Ζαΐντι της Υεμένης. Στις αρχές του 2014, κατέλαβαν τον έλεγχο της επαρχίας Σάναα, στο βόρειο τμήμα της χώρας και στη συνέχεια κατέλαβαν την πρωτεύουσα του έθνους, τη Σάνα, αναγκάζοντας τον Πρόεδρο Χάντι να διαφύγει στο εξωτερικό τον Μάρτιο του 2015.

Η γειτονική Σαουδική Αραβία ανησύχησε από την προοπτική οι Χούτι να πάρουν τον έλεγχο της Υεμένης, φοβούμενη ότι θα γίνει δορυφόρος του αντιπάλου της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν. Τον Μάρτιο του 2015, η ίδια και άλλα αραβικά κράτη ξεκίνησαν μια αεροπορική εκστρατεία με στόχο την εκδίωξη των Χούτι και την αποκατάσταση της κυβέρνησης του Χάντι. Ο συνασπισμός έλαβε υλικοτεχνική υποστήριξη και υποστήριξη πληροφοριών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Τον Αύγουστο του 2015, χερσαία στρατεύματα του συνασπισμού αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Άντεν και έδιωξαν τους Χούτι από τη νότια Υεμένη. Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να τους εκτοπίσουν από τη Σαναά ή το βόρειο τμήμα της χώρας.

Η επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης βρίσκεται τώρα στο Άντεν, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Χάντι εδρεύει στη Σαουδική Αραβία. Οι Χούτι συμμάχησαν με τον πρώην πρόεδρο, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, για να σχηματίσουν ένα «πολιτικό συμβούλιο» για να κυβερνήσει την περιοχή υπό τον έλεγχό τους. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2017, ο Σάλεχ έσπασε με τους Χούτι και κάλεσε τους οπαδούς του να τους πολεμήσουν. Ο Σάλεχ σκοτώθηκε και οι Χούτι νίκησαν τις δυνάμεις του. Το 2018, οι πιστοί του Σάλεχ εντάχθηκαν στον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Μαζί, εξαπέλυσαν μια μεγάλη επίθεση κατά των Χούτι για να ανακαταλάβουν την πόλη Hudaydah της Ερυθράς Θάλασσας. Το λιμάνι εκεί είναι η κύρια σωτηρία για εκατομμύρια Υεμενίτες που κινδυνεύουν από λιμό. Μετά από έξι μήνες σκληρών μαχών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ανακωχή στην πόλη. Το 2021, οι Χούτι εξαπέλυσαν επίθεση στο Μαρίμπ, το τελευταίο προπύργιο της κυβέρνησης στο βορρά και το κέντρο μιας πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας. Οι μάχες κλιμακώθηκαν φέτος τον Μάρτιο σε ολόκληρη την επαρχία, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments