Global News

Associates Press: Οι κυβερνήσεις απομακρύνουν από το Σουδάν τους διπλωμάτε και άλλους πολίτες με ασφάλεια

Associates Press: Οι κυβερνήσεις απομακρύνουν από το Σουδάν τους διπλωμάτε και άλλους πολίτες με ασφάλεια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Καθώς οι συνεχιζόμενες μάχες εγείρουν φόβους ότι το Σουδάν θα μπορούσε να βυθιστεί βαθύτερα στο χάος, οι ξένες κυβερνήσεις προσπαθούν να απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους και άλλους πολίτες με ασφάλεια από τη χώρα. 

Οι περισσότερες χώρες ανέπτυξαν στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη για να πετάξουν ανθρώπους έξω, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας που χρησιμοποίησε την αεροπορική της βάση στο γειτονικό Τζιμπουτί για την αερομεταφορά. Αλλά δεν πάνε όλα ομαλά – περίπου 2.000 Βρετανοί υπήκοοι παραμένουν στο Σουδάν και πολλοί παραπονιούνται ότι η κυβέρνησή τους δεν τους δίνει αρκετές πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια εκκένωσης. Παρόλο που ορισμένες πτήσεις περιελάμβαναν άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, ακολουθεί μια λογιστική καταγραφή των προσπαθειών εκκένωσης ανά χώρα με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες μέχρι στιγμής. Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για να μεταφέρουν 70 μέλη του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας από την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, τα ξημερώματα της Κυριακής. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε σε περίπου 16.000 Αμερικανούς πολίτες στο Σουδάν ότι πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους και ότι δεν θα γίνουν μαζικές εκκενώσεις.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Περίπου 1.200 Βρετανοί στρατιώτες που συμμετείχαν σε στρατιωτική επιχείρηση από μια βασική βρετανική αεροπορική βάση στο νησί της ανατολικής Μεσογείου, την Κύπρο, βοήθησαν στην απομάκρυνση περίπου 30 διπλωματικού προσωπικού του Ηνωμένου Βασιλείου και των οικογενειών τους από το Σουδάν. Γίνονται διευθετήσεις για να πετάξουν οι εκτοπισμένοι πίσω στην πατρίδα τους από την Κύπρο. Δεν έχει γίνει καμία πληροφορία για το πόσοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν. Ο Βρετανός υπουργός Μέσης Ανατολής, Άντριου Μίτσελ, δήλωσε ότι περίπου 2.000 βρετανοί πολίτες που βρίσκονται ακόμη στο Σουδάν έχουν εγγραφεί στην πρεσβεία και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «έντονος σχεδιασμός» για μια «σειρά πιθανών εκκενώσεων».

ΓΑΛΛΙΑ: Η Γαλλία «απελευθέρωσε» 388 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολιτών από 28 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής, σε τέσσερις πτήσεις προς το Τζιμπουτί, στο κοντινό Κέρας της Αφρικής, δύο εκ των οποίων τη νύχτα της Κυριακής.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τρία γερμανικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη πέταξαν 311 άτομα από το Σουδάν στην Ιορδανία από όπου θα κατευθυνθούν στις χώρες τους. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι περίπου οι μισοί από τους 311 ήταν ξένοι υπήκοοι. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa μετέδωσε ότι μεταξύ των εκκενώσεων ήταν πολίτες της Αυστραλίας, της Βουλγαρίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου, της Νορβηγίας, της Τσεχίας, της Ιρλανδίας, της Σουηδίας και της Πορτογαλίας. Η αυστριακή κυβέρνηση είπε ότι 27 άτομα είχαν Αυστριακούς πολίτες.

ΙΤΑΛΙΑ: Μεταφορικά αεροσκάφη C-130 της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν περίπου 200 άτομα από το αεροδρόμιο του Χαρτούμ το βράδυ της Κυριακής και τα πέταξαν στο Τζιμπουτί. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι είπε ότι ανάμεσά τους ήταν 140 Ιταλοί, μερικοί Ελβετοί, άλλοι Ευρωπαίοι και προσωπικό της πρεσβείας του Βατικανού στο Χαρτούμ.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι έχει εκκενώσει περίπου 172 ανθρώπους από την πρωτεύουσα του Σουδάν στο Τζιμπουτί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων 34 Ισπανών υπηκόων και πολιτών της Αργεντινής, της Κολομβίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, του Μεξικού, της Πορτογαλίας και της Πολωνίας.

ΣΟΥΗΔΙΑ – ΔΑΝΙΑ: Η Σουηδία λέει ότι 25 από το προσωπικό της πρεσβείας της και οι οικογένειές τους ήταν μεταξύ των 388 ατόμων που μετέφεραν γαλλικά αεροσκάφη στο Τζιμπουτί. Η Δανία είπε ότι 15 πολίτες της ήταν μεταξύ της ομάδας.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ:

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο έγραψε στο Twitter ότι 10 Φινλανδοί είχαν εκκενωθεί από το Χαρτούμ, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Είπε ότι γίνονται προσπάθειες για την εκκένωση αρκετών Φινλανδών που παραμένουν στη σουδανική πρωτεύουσα.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι 11 Πολωνοί – συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη στο Σουδάν, διπλωματικού προσωπικού και ιδιωτών – έχουν εκκενωθεί στο πλαίσιο των γαλλικών και ισπανικών προσπαθειών.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Ένα ολλανδικό αεροσκάφος C-130 Hercules πέταξε από το Σουδάν προς την Ιορδανία νωρίς τη Δευτέρα μεταφέροντας εκτοπισμένους από διάφορες εθνικότητες, συμπεριλαμβανομένων των Ολλανδών. Δεν έχουν δοθεί ακριβείς αριθμοί.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Η τουρκική κυβέρνηση λέει ότι εκκενώνει «εκατοντάδες» πολίτες της δια ξηράς στην Αιθιοπία, από όπου έχει προγραμματιστεί να μεταφερθούν στην Κωνσταντινούπολη.

ΕΛΛΑΔΑ: Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι 15 Έλληνες υπήκοοι και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν μεταφερθεί στο Τζιμπουτί με τη βοήθεια της Ιταλίας.

ΙΑΠΩΝΙΑ: Η Ιαπωνία είπε ότι τα μεταφορικά αεροσκάφη που βρίσκονται σε ετοιμότητα στο Τζιμπουτί θα σταλούν στο Σουδάν για να μεταφέρουν Ιάπωνες υπηκόους μόλις ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες. Ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Χιροκάζου Ματσούνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι το αεροσκάφος θα σταλεί σε άγνωστη τοποθεσία εντός του Σουδάν για να απομακρύνει τους ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments