Οικονομία

Εφορία: Γκάζι στις επιστροφές φόρου εισοδήματος – Ερχονται το Σαββατοκύριακο τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Εφορία: Γκάζι στις επιστροφές φόρου εισοδήματος – Ερχονται το Σαββατοκύριακο τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό είδαν ήδη το ποσό της επιστροφής φόρου στον τραπεζικό τους λογαριασμό

Με … χίλια τρέχουν οι επιστροφές φόρου εισοδήματος στους δικαιούχους φορολογούμενους ενώ τις επόμενης ημέρες η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να στείλει το νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ στους φορολογούμενους το Σαββατοκύριακο 29 – 30 Απριλίου.

Τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους που υπέβαλαν φορολογική δήλωση και είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό είδαν ήδη το ποσό της επιστροφής φόρου στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Από τις 31 Μαρτίου 2023 που άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρεις πληρωμές. Συγκεκριμένα, από τους 44.217 φορολογούμενους με επιστροφή φόρου, έχουν πληρωθεί 33.998 οι οποίοι έχουν λάβει συνολικά το ποσό των 9,656 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, ενόψει της έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου, επιστροφές φόρου θα πραγματοποιηθούν ξανά την Παρασκευή 28 Απριλίου σε όσες δηλώσεις υποβληθούν μέχρι την Τετάρτη 26 Απριλίου.

Συμψηφισμός φόρου εισοδήματος με ΕΝΦΙΑ Επιστροφές από δηλώσεις, που θα υποβληθούν από την Πέμπτη 27/4 και μετά, θα συμψηφιστούν με οφειλές από ΕΝΦΙΑ. Όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ, περιμένουν επιστροφή από δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι την Τετάρτη 26/4 ή να αναμένουν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν στη συνέχεια τη φορολογική τους δήλωση.

Οι 10.219 φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό που δεν έλαβαν ακόμη την επιστροφή φόρου θα λάβουν εντός της εβδομάδας ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ με το οποίο θα πληροφορούνται ότι το ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με άλλες φορολογικές οφειλές. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται περαιτέρω έλεγχος προκειμένου η ΑΑΔΕ να προχωρήσει στην επιστροφή των ποσών.

Με το χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει» και να λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 236.856 δηλώσεις. Η εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών δείχνει ότι:

– Το 55,49% των δηλώσεων είναι μηδενικές. Αυτό σημαίνει ότι οι 131.431 φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο.

– Το 25,66% των δηλώσεων είναι χρεωστικές. Συνολικά, οι 60.777 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά 45,32 εκατ. ευρώ με το μέσο φόρο να διαμορφώνεται στα 746 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 31 Ιουλίου 2023 είτε σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

– Το 18,85% των δηλώσεων είναι πιστωτικές. Οι 44.647 φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου θα λάβουν συνολικά το ποσό 19,15 εκατ. ευρώ ή 429 ευρώ ο καθένας.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για τις επιστροφές φόρου εισοδήματος προβλέπει τα εξής: – Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

– Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Ο πρώτος κεντρικός συμψηφισμός θα τρέξει τις επόμενες ημέρες.

– Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

– Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments