Διεθνή

ΗΠΑ: Το προεκλογικό σποτ του Τζο Μπάιντεν – Οι υποψήφιοι στις εκλογές του 2024

ΗΠΑ: Το προεκλογικό σποτ του Τζο Μπάιντεν – Οι υποψήφιοι στις εκλογές του 2024

Πηγή Φωτογραφίας: U.S. Embassy in Sierra Leone

Δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο θα διεκδικήσει ο Τζο Μπάιντεν.

Ένα déjà vu. Αυτό είναι, όπως όλα δείχνουν – μέχρι στιγμής, οι προεδρικές εκλογές το 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ίδια πρόσωπα, ίδιοι ρόλοι, ίδιο δίλημμα. Προς το παρόν.

Από τη μία, είναι ο νυν Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν που ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του. Και από την άλλη, βρίσκουμε τον τέως πρόεδρο της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ που – χάρη στις δικαστικές του περιπέτειες – διατηρεί το προβάδισμα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Το ξαναζεσταμένο φαγητό, ας είμαστε ειλικρινείς, λίγοι το προτιμούν. Σύμφωνα, άλλωστε, με δημοσκόπηση του αμερικανικού δικτύου NBC μόνο το 5% των Αμερικανών επιθυμεί το δίδυμο «Μπάιντεν – Τραμπ» στις αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές το 2024 ενώ, το 38% δεν θέλει ούτε τον έναν ούτε τον άλλο να είναι καν υποψήφιοι.

Παρ’ όλα αυτά, την Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για μία δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο με ένα βίντεο διάρκειας τριών λεπτών. Χωρίς να δείξει ούτε μία φορά τον Ντόναλντ Τραμπ (παρά μόνον την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021) θέτει το δίλημμα της προεδρικής αυτής αναμέτρησης τοποθετώντας στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας την υπεράσπιση της αμερικανικής δημοκρατίας απέναντι στον τραμπισμό, «μία μάχη για την ψυχή του έθνους», όπως υπογραμμίζει.

Το 2020 η στάση του αυτή τον… έφερε στον Λευκό Οίκο, το 2024 ελπίζει να τον κρατήσει σε αυτόν.

«Το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε είναι εάν τα επόμενα χρόνια θέλουμε να έχουμε περισσότερη ή λιγότερη ελευθερία. Περισσότερα δικαιώματα ή λιγότερα», τονίζει χαρακτηριστικά ο νυν Αμερικανός πρόεδρος και στέλνει το μήνυμα «ας τελειώσουμε τη δουλειά».

Ούτως ή άλλως όταν ένας εν ενεργεία πρόεδρος διεκδικεί επανεκλογή, η εκλογική αναμέτρηση αποκτά, συν τοις άλλοις, χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος. Κι ενώ ο Μπάιντεν έχει να προσφέρει στο τραπέζι διάφορα επιτεύγματα, όπως τα χαρακτηρίζουν οι Δημοκρατικοί, από τη θητεία του, είναι ευάλωτος. Ειδικότερα, δημοσκοπικά, παραμένει αδύναμος. Το 42% των πολιτών στηρίζει τους χειρισμούς του αλλά το 52% διαφωνεί. Και μπορεί να απόλαυσε την ευχάριστη έκπληξη που προσέφεραν τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών τον περασμένο Νοέμβριο όμως, αυτά μπορούν, εν προκειμένω, να καθησυχάσουν εκείνους που μέσα στο κόμμα των Δημοκρατικών βλέπουν με καχυποψία (και με κάποια δυσαρέσκεια) την επισημοποίηση της υποψηφιότητάς του και λόγω της προχωρημένης ηλικίας του.

Σημείο – κλειδί για τον Μπάιντεν και τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας είναι το θέμα των αμβλώσεων. Οι Δημοκρατικοί διαπίστωσαν από πρώτο χέρι ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου περί ανατροπής του συνταγματικού δικαιώματος των γυναικών να αποφασίζουν εκείνες για το σώμα τους “έπαιξε” καθοριστικό ρόλο στις ενδιάμεσες του Νοεμβρίου.

Η πλάστιγγα έγειρε υπέρ τους χάρη στην επιθυμία των γυναικών – και όχι μόνο – να διατηρήσουν τον πρώτο (και τον τελευταίο λόγο) στον έλεγχο της αναπαραγωγικής τους υγείας. Για το συγκεκριμένο θέμα, εάν κοιτάξουμε δε τη φωτογραφία της στιγμής θα δούμε ότι, τα δύο τρίτα των Αμερικανών επιμένουν να τάσσονται υπέρ της άποψης ότι οι αμβλώσεις πρέπει να παραμείνουν νόμιμες. Γεγονός το οποίο έχει σημάνει συναγερμό στο “κόκκινο” στρατόπεδο. Αναλυτές αναφέρουν ότι το κόμμα των Ρεπουμπλικανών έπεσε στην παγίδα που το ίδιο προσπαθούσε τόσα χρόνια να στήσει, αφού υποψήφιοί του – οι οποίοι στηρίζουν την απαγόρευση των αμβλώσεων – τώρα, φοβούνται ότι δεν θα εκλεγούν.

Που θα επενδύσουν λοιπόν; Μα φυσικά στον πληθωρισμό αλλά και στους αριθμούς – ρεκόρ των μεταναστών στη χώρα. Πρόκειται για δύο θέματα τα οποία μπορούν να… ξυπνήσουν τη βάση των Ρεπουμπλικανών. Την ίδια στιγμή, γνωρίζουν ότι ο Μπάιντεν δεν εξιτάρει τους Δημοκρατικούς όσο ο Τραμπ τους Ρεπουμπλικανούς. Ωστόσο, εάν όντως τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι και επισήμως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών τότε ίσως θα πρέπει να υιοθετήσει ένα νέο αφήγημα και να απομακρυνθεί από την καραμέλα περί κλεμμένων εκλογών και νοθείας αφού τον Νοέμβριο δεν αποδείχθηκε ως συνταγή νίκης. Αντιθέτως.

Το στρατόπεδο των Δημοκρατικών το συμφέρει να είναι ο Τραμπ απέναντί του. Άλλωστε ο Μπάιντεν τον έχει κερδίσει το 2020. Άγνωστο βέβαια παραμένει πώς η τράπουλα θα ανακατευτεί στο τέλος όταν ο Ρον ΝτεΣάντις από τη Φλόριντα θα θέσει επισήμως υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Προς το παρόν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς φαίνεται να είναι οι δύο ηλικιωμένοι, παλιοί, γνώριμοι που, μέχρι στιγμής, επιλέγουν δοκιμασμένες συνταγές για την παραμονή ή την επιστροφή τους, αντίστοιχα, στον Λευκό Οίκο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι απομένουν 558 ημέρες για τις Προεδρικές Εκλογές του 2024 και οι προεκλογικές μηχανές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν μπει ήδη μπροστά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments