Global News

Guardian: Ατέλειωτοι καύσωνες – ρεκόρ στην Ασία

Guardian: Ατέλειωτοι καύσωνες – ρεκόρ στην Ασία

Πηγή Φωτογραφίας: My Thailand

Η Ασία βιώνει εβδομάδες «ατέλειωτης ζέστης ρεκόρ», με τις χαμηλές θερμοκρασίες που προκαλούν κλείσιμο των σχολείων και θεαματική αύξηση της χρήσης ενέργειας. Ρεκόρ θερμοκρασιών Απριλίου καταγράφηκαν σε σταθμούς παρακολούθησης σε όλη την Ταϊλάνδη, τη Μιανμάρ, το Λάος και το Βιετνάμ, καθώς και στην Κίνα και τη Νότια Ασία.

Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται πια από 39 έως 44 βαθμούς υπό σκιά. Στην Ταϊλάνδη το περασμένο Σαββατοκύριακο οι αρχές συμβούλεψαν τους ανθρώπους στη Μπανγκόκ και σε άλλες περιοχές της χώρας να μείνουν σπίτι για να αποφύγουν να αρρωστήσουν. Οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 42 βαθμούς Κελσίου στην πρωτεύουσα το Σάββατο και ο δείκτης θερμότητας –δηλαδή η αίσθηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την υγρασία– έφτασε τους 54 βαθμούς Κελσίου. Πολλοί εξακολουθούσαν να αντιστέκονται στον κολλώδη καιρό – στεγάζοντας κάτω από ομπρέλες και κουβαλώντας ανεμιστήρες για να παραμείνουν ψύχραιμοι ή αναζητώντας ανάπαυλα σε κλιματιζόμενα εμπορικά κέντρα. Σε ορισμένες περιοχές, έχει ραντιστεί νερό από πολυκατοικίες ή πανεπιστημιακά κτίρια, για να μειωθούν οι θερμοκρασίες και η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από την εποχική καύση γεωργικών προϊόντων.

Ο ζεστός καιρός συνέβαλε στο ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ταϊλάνδη, με τη χώρα να καταναλώνει περισσότερα από 39.000 μεγαβάτ στις 6 Απριλίου – υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ των 32.000 μεγαβάτ τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Στις Φιλιππίνες, η διαχείριση της ζέστης είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση, επειδή το σχολικό ημερολόγιο άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι μαθητές περνούν πλέον τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου στις τάξεις τους. Εκατοντάδες σχολεία έχουν στραφεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για να αποτρέψουν τους μαθητές από το να αρρωστήσουν, ενώ μια ομάδα δασκάλων ζήτησε μικρότερους χρόνους διδασκαλίας και μικρότερα μεγέθη τάξεων για να διευκολυνθούν οι συνθήκες θερμοκρασίας και διδασκαλίας.

Τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 100 μαθητές νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο στη Λαγκούνα, νοτιοανατολικά της Μανίλα, λόγω αφυδάτωσης μετά τη συμμετοχή τους σε άσκηση πυρκαγιάς όταν οι θερμοκρασίες ήταν μεταξύ 39 και 42 βαθμούς Κελσίου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2022 κατατάχθηκε ως ένα από τα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί και τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν συνολικά τα πιο καυτά που τεκμηριώθηκαν από τη σύγχρονη επιστήμη. Πιστεύεται ότι η επιστροφή του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο φέτος θα προκαλέσει περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας. Στο Μπαγκλαντές, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου στην πρωτεύουσα, Ντάκα, νωρίτερα αυτό το μήνα, σηματοδοτώντας την πιο ζεστή ημέρα των τελευταίων 58 ετών και προκαλώντας το λιώσιμο των επιφανειών των δρόμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments