Διεθνή

Σουδάν: Ο θλιβερός απολογισμός σε θύματα, τραυματίες, πρόσφυγες

Σουδάν: Ο θλιβερός απολογισμός σε θύματα, τραυματίες, πρόσφυγες

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν από τότε που ξέσπασαν σφοδρές μάχες μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων στις 15 Απριλίου, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν από τότε που ξέσπασαν σφοδρές μάχες μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων στις 15 Απριλίου, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη, και άλλοι 334.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός του Σουδάν. Σε αυτούς τους 434.000 πρόσφυγες προστίθενται περισσότεροι από 500 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 4.000 τραυματίες στα πεδία των μαχών.

Διεθνείς και Σουδανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για μια «ολική καταστροφή» εάν οι μάχες δεν τελειώσουν.

Ωστόσο, οι μάχες συνεχίζονται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), παρά την κατάπαυση του πυρός που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, Φόλκερ Πέρθες, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για να διαπραγματευτούν μια «σταθερή και αξιόπιστη» κατάπαυση του πυρός.

Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός τόπος για τις συνομιλίες, πρόσθεσε.

Εάν οι συνομιλίες με προοπτική την ειρήνη στο σουδανικό έδαφος πραγματοποιηθούν, θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη της σύγκρουσης.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Όλγα Σαράντο δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι στο σύνολο των 100.000 περιελάμβαναν άτομα από το Σουδάν, πολίτες του Νοτίου Σουδάν που επέστρεψαν στα σπίτια τους και άτομα που ήταν ήδη πρόσφυγες στο Σουδάν που διέφυγαν από τις μάχες.

Οι πρόσφυγες κινούνται, επίσης, επάνω από τα σύνορα του Σουδάν με

την Αίγυπτο στα βόρεια και το Τσαντ στα δυτικά, όπως μεταδίδει το BBC.

Χθες, ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στο Σουδάν, Αμπντου Ντιεγκ, δήλωσε ότι αυτές οι περίπου δύο εβδομάδες καταστροφικών μαχών παρολίγο να μετατρέψουν την ανθρωπιστική κρίση της χώρας σε «πλήρη καταστροφή», προσθέτοντας ότι «ακόμη και πριν από την τρέχουσα κρίση, το ένα τρίτο του πληθυσμού του Σουδάν, σχεδόν 16 εκατομμύρια άνθρωποι, χρειαζόταν ήδη ανθρωπιστική βοήθεια. Περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν ήδη εσωτερικά εκτοπισμένοι, κυρίως στο Νταρφούρ».

Οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, οι εκατοντάδες νεκροί και οι χιλιάδες τραυματίες ήδη αποτελούν, όμως, μια υπόμνηση των καταστροφικών συγκρούσεων και της ανάγκης εξεύρεσης ειρηνικής διαπραγματευτικής λύσης ανάμεσα στα δύο μέρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments