Nέα της αγοράς

Πετρέλαιο: Ανοδικά μετά από ένα άνοιγμα με μεγάλη βουτιά

Πετρέλαιο: Ανοδικά μετά από ένα άνοιγμα με μεγάλη βουτιά

Πηγή Φωτογραφίας: Unsplash

Η αλλαγή του κλίματος στην πορεία δεν αναπληρώνει τις απώλειες των προηγούμενων ημερών

Τάση ανάκαμψης παρουσιάζουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά από ένα δραματικό ξεκίνημα που σηματοδοτήθηκε από νέα βουτιά της τιμής του αμερικανικού αργού στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της τάξης του 7,2% η οποία σημειώθηκε στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών, κάνοντας ορισμένους αναλυτές να μιλούν για πωλήσεις πανικού.

Το West Texas Intermediate κατρακύλησε σχεδόν κατά 5 δολάρια το βαρέλι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα λίγο μετά το άνοιγμα στην Ασία, για να αρχίσει να ανακάμπτει στη συνέχεια.

Όταν ξεκίνησαν λίγες ώρες αργότερα οι συναλλαγές για το Brent, έχασε λίγο περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι.

Στην πορεία οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν, ωστόσο δεν μπόρεσαν να αναπληρώσουν την πτώση άνω του 9% τις προηγούμενες τρεις ημέρες, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση στους μεγάλους καταναλωτές υπερίσχυσαν των μηνυμάτων ότι η Fed είναι πιθανό να ολοκληρώνει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent διαμορφώνονταν στα 72,50 δολάρια το βαρέλι στις 04:57 ώρα Ελλάδος.

Από την Παρασκευή, ωστόσο, το Brent έχει υποχωρήσει περισσότερο από 9% και στο άνοιγμα είχε πέσει μέχρι τα 71,28 δολάρια.

Το αμερικανικό αργό αυξήθηκε 2 σεντς, στα 68,62 δολάρια το βαρέλι. Ο δείκτης WTI υποχώρησε σχεδόν 11% από την Παρασκευή έως το κλείσιμο της Τετάρτης και νωρίτερα σήμερα Πέμπτη έπεσε μέχρι τα 63,64 δολάρια.

Διευρύνονται οι απώλειες Οι τιμές μέχρι τώρα έχουν διευρύνει τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας εν μέσω ενδείξεων ασθενούς βιομηχανικής ανάπτυξης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, και αφού οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος χρήστης πετρελαίου, αύξησαν τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 την Τετάρτη, προσθέτοντας ακόμη 25 μονάδες βάσης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, με δεδομένη τη θετική ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών των ΗΠΑ και τις προσδοκίες ότι οι περικοπές από μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που ξεκίνησαν την 1η Μαΐου με απόφαση του ΟΠΕΚ+ θα περιορίσουν την προσφορά, οι επενδυτές και οι αναλυτές επαναξετάζουν τις κινήσεις τους.

Την ίδια στιγμή οι επενδυτές αναμένουν εξελίξεις και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια για έβδομη κατά σειρά συνεδρίαση σήμερα Πέμπτη.

«Παράξενη» διακύμανση Η ταχεία ύφεση και η ταχεία ανατροπή είναι η τελευταία βίαιη διακύμανση σε μια ταραχώδη περίοδο έξι εβδομάδων στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, με τις τιμές να αυξάνονται λόγω των περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, για να υποχωρήσουν από τις ανησυχίες ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ θα εκτονώσουν τη ζήτηση, μειώνοντας τη διάθεση για ρίσκο.

Το Bloomberg κάνει λόγο για «παράξενη» πτώση τις πρώτες ώρες στην Ασία.

Στο πέμπτο λεπτό της συνεδρίασης, περισσότερα από 3.000 συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Ιουνίου άλλαξαν χέρια. Σε αυτό το διάστημα, οι τιμές έπεσαν ξαφνικά κατά περισσότερα από 3 δολάρια για να φτάσουν στο ναδίρ των 63,64 δολαρίων το βαρέλι, το χαμηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τα τέλη του 2021. Μόλις τρία λεπτά αργότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI επέστρεψαν στα 66 δολάρια το βαρέλι και στη συνέχεια χρειάστηκαν κάτι περισσότερο από τρεις ώρες για να αυξηθούν τελικά οι ημερήσιες τιμές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments