Οικονομία

Fitch: Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

Fitch: Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, όπως επισημαίνεται στο πρόγραμμα σταθερότητας που προβλέπει σημαντική μείωση του χρέους της.

Σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, όπως επισημαίνεται στο πρόγραμμα σταθερότητας που προβλέπει σημαντική μείωση του χρέους της.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα πλησιάζει στην επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η Fitch σημειώνει ότι οι προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας, ακόμη και αν ορισμένες από αυτές αποδειχθούν αισιόδοξες, ενισχύουν την άποψή της ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται μεσοπρόθεσμα.

Το πρόγραμμα, που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο, προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,3% φέτος, η οποία είναι χαμηλότερη από το περσινό 5,9%, αλλά ισχυρότερη από το 0,8% που προβλέπει η Fitch για την ευρωζώνη το 2023.

Προβλέπει, επίσης, πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ φέτος και έλλειμμα στο συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, το οποίο περιλαμβάνει τους τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, στο 1,8% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 0,1% του ΑΕΠ και ελλείμματος 2,3% το 2022, αντίστοιχα.

Η Fitch αναμένει ότι η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, που θα ενισχυθεί από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, θα συμβάλει στη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία προβλέπεται να φθάσουν το 2,5% του ΑΕΠ το 2026, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθούν στο 15,3% φέτος από 13,7% πέρυσι, υπό την προϋπόθεση της αποτελεσματικής εφαρμογής του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Η Fitch σημείωσε ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου τον Ιανουάριο σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές, μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αντανακλά την προσδοκία της για καλύτερα αποτελέσματα και προβλέψεις για το έλλειμμα και το χρέος κατά την περίοδο 2022-2024, χάρη στην ισχυρότερη ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, την «υποεκτέλεση» του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή διάρθρωση της εξυπηρέτησης του χρέους.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2022 που καταγράφονται στο πρόγραμμα σταθερότητας ήταν ακόμη καλύτερα από τις εκτιμήσεις της Fitch, με το συνολικό και το πρωτογενές ισοζύγιο να υπερβαίνουν τις προσδοκίες της, που καταγράφηκαν στο Sovereign Data Comparator τον Μάρτιο, κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments