Διεθνή

Ιαπωνία: Ακόμη πιο στενή η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας – Κίνας

Ιαπωνία: Ακόμη πιο στενή η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας – Κίνας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ρωσία και η Κίνα σφυρηλατούν ακόμη περισσότερο τους στρατιωτικούς δεσμούς που τις συνδέουν και αυτή η περαιτέρω τόνωση των στρατιωτικών σχέσεων συνιστά μια ταυτόχρονη απειλή και για την Ιαπωνία

Η Ρωσία και η Κίνα σφυρηλατούν ακόμη περισσότερο τους στρατιωτικούς δεσμούς που τις συνδέουν και αυτή η περαιτέρω τόνωση των στρατιωτικών σχέσεων συνιστά μια ταυτόχρονη απειλή και για την Ιαπωνία, αλλά και για τον δυτικό κόσμο, σύμφωνα με τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Μιλώντας σε μσυνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης και του Ινδο-Ειρηνικού στη Σουηδία, ο Ιάπωνας αξιωματούχος είπε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία «έτριξε τα ίδια τα θεμέλια της διεθνούς τάξης» και πρέπει να υπάρξει μία ενιαία ενωμένη απάντηση από τη διεθνή κοινότητα. «Διαφορετικά, παρόμοιες προκλήσεις θα προκύψουν σε άλλες περιοχές και η υπάρχουσα τάξη πραγμάτων που στήριξε την ειρήνη και την ευημερία μας θα μπορούσε να ανατραπεί ριζικά», δήλωσε ο Χαγιάσι.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιαπωνία υποστηρίζει σταθερά την Ουκρανία στον πόλεμο, αλλά η Κίνα υποστηρίζει πως παραμένει ουδέτερη, ενώ δηλώνει μια σχέση «χωρίς όρια» με τη Μόσχα και κατηγορεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την πρόκληση της σύγκρουσης.

Ο Χαγιάσι κατηγόρησε το Πεκίνο ότι «συνεχίζει και εντείνει τις μονομερείς προσπάθειές του» να αλλάξει το status quo στις θάλασσες της Ανατολικής και Νότιας Κίνας με τη βία και να αυξάνει τις στρατιωτικές του δραστηριότητες γύρω από την Ταϊβάν.

«Επιπλέον, η Κίνα και η Ρωσία ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων κοινών πτήσεων των βομβαρδιστικών τους και κοινών ναυτικών ασκήσεων στην περιοχή της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ.

Η Κίνα, η οποία διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας καθώς και τα νησιά που ελέγχονται από την Ιαπωνία στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, λέει ότι έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα.

Τέλος, ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα κλιμακώνει τις προκλήσεις στην περιοχή, πραγματοποιώντας εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων «με συχνότητα και με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments