Οικονομία

Barclay’s: Η Ελλάδα μπροστά σε έναν πολυετή κύκλο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης

Barclay’s: Η Ελλάδα μπροστά σε έναν πολυετή κύκλο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Οι «Financial Times» φιλοξενούν την έκθεση της Barclay's για την ελληνική οικονομία στην οποία επισημαίνονται τα άλματα που προόδου που έχει κάνει, σημειώνοντας πως πιθανόν ξεκινά ένας μεγάλος κύκλος ανάπτυξης.

Οι «Financial Times» φιλοξενούν την έκθεση της Barclay’s για την ελληνική οικονομία στην οποία επισημαίνονται τα άλματα που προόδου που έχει κάνει, σημειώνοντας πως πιθανόν ξεκινά ένας μεγάλος κύκλος ανάπτυξης.

Τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης της Barclay’s

«Η μεταμόρφωση της Ελλάδας από μια χώρα χρεοκοπημένη σε ευρωπαϊκή τίγρη ανάπτυξης είναι κάτι που πρέπει να προσέξει κανείς, για όποιον βλέπει ακόμα στους εφιάλτες του τον Γιάνη Βαρουφάκη να παίζει πιάνο, σχολίασε στους FT ο αρθρογράφος Robin Wigglesworth.

Ο πρώτος μεγάλος κύκλος

Ο πρώτος μεγάλος κύκλος έλαβε χώρα μεταξύ της δεκαετίας του 1950 και των μέσων της δεκαετίας του 1970.

Ακόμη και μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, ο Πίνακας 1 δείχνει ότι το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα ήταν χαμηλό – αποτέλεσμα της οικονομικής πίεσης και των κακών συνθηκών υγείας και υγιεινής.

Ο δεύτερος μεγάλος κύκλος

Η άφιξη των διαρθρωτικών ταμείων από την ΕΕ, η υποτίμηση της δραχμής, οι βαθιές επενδύσεις σε υποδομές και οι πολιτικές σύγκλισης οδήγησαν σύντομα στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Στο τέλος αυτού του δεύτερου μεγάλου κύκλου, η Ελλάδα είχε δημιουργήσει σημαντικές ανισορροπίες.

Ένας πιθανός τρίτος μεγάλος κύκλος

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις τόσο στη μεταποίηση όσο και στις υπηρεσίες έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Η διατήρηση αυτής της δυναμικής θα είναι το κλειδί για την είσοδο σε έναν ακόμη πολυετή μεγάλο κύκλο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Η παρούσα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να πιστωθεί για αυτό το κύμα επενδύσεων – η εμπιστοσύνη της αγοράς είναι σημάδι φιλικών προς τους επενδυτές πολιτικών.

Σε αυτό το σημείο πολλοί άνθρωποι συχνά επισημαίνουν (όχι αδικαιολόγητα) ότι μια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά από την εκμηδένιση για το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας δεν είναι κάτι που πρέπει να πανηγυρίσουμε. Τα εισοδήματα παραμένουν πολύ χαμηλότερα από εκεί που ήταν το 2010 και το προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί.

Προς το παρόν, ας είμαστε απλώς ευτυχείς που η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments