Οικονομία

EBRD για ελληνική οικονομία: Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2023 και 2,3% το 2024

EBRD για ελληνική οικονομία: Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2023 και 2,3% το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σε αναθεώρηση προς το καλύτερο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο τελευταίο της δελτίο.

Σε αναθεώρηση προς το καλύτερο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο τελευταίο της δελτίο.

Συγκεκριμένα, η ΕΤΤΑ προβλέπει πως για το 2023 η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 2,4% (όσο ήταν και η πρόβλεψη της Κομισιόν), ενώ για το 2024 προβλέπει ανάπτυξη 2,3% (1,9% η Κομισιόν).

Οι προβλέψεις της EBRD είναι υψηλότερες κατά 0,9% τo 2023 σε σύγκριση με εκείνες του Φεβρουαρίου (1,5%) και χαμηλότερες κατά 0,7% για το 2024 (3%).

Όπως αναφέρει το δελτίο της EBRD, «η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία συνεχίστηκε το 2022, όμως επιβραδύνθηκε κατά το β΄ εξάμηνο του συγκεκριμένου έτους. Το ΑΕΠ αυξήθηκε περισσότερο από 8% σε ετήσια βάση τους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους, χάρη στην έντονη ιδιωτική κατανάλωση, την αύξηση των κρατικών δαπανών και την ισχυρή αύξηση των εξαγωγών. Ο τουρισμός σημείωσε επίσης εξαιρετικά καλές επιδόσεις το 2022, με τις εισπράξεις από τους ξένους τουρίστες να αγγίζουν σχεδόν τα προ πανδημίας επίπεδα το 2019, χρονιά ρεκόρ για τα τουριστικά έξοδα».

Παράλληλα, η τράπεζα βλέπει επιδείνωση του κλίματος στους καταναλωτές και τους παραγωγούς, καθώς το χαρακτηρίζει «εύθραυστο» κατά το β΄ εξάμηνο του 2022, κάτι που συνέβαλε στην απότομη πτώση της ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο, ένα διάστημα στο οποίο η αβεβαιότητα και οι αναταραχές μάστιζαν τις αγορές ενέργειας ανά τον κόσμο και παράλληλα η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε αισθητά.

Σύμφωνα με την EBRD, o συνολικός ρυθμός 5,9% με τον οποίο ολοκλήρωσε η ελληνική οικονομία την περυσινή χρονιά ήταν κάπως υψηλότερος από το αναμενόμενο. Αναφορικά με την έναρξη της φετινής χρονιάς, η τράπεζα επισημαίνει ότι οι δείκτες για τη βιομηχανική παραγωγή και το κλίμα ήταν ως επί το πλείστον θετικοί.

Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023

Σε σχέση με τον πληθωρισμό, στην ανάλυση τονίζεται ότι αυτός αποκλιμακώνεται με ταχείς ρυθμούς από την κορύφωσή του πλέον του 12% σε κάποιο σημείο του 2022, υποχωρώντας στο 5,4% τον Μάρτιο του 2023. Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην ενεργειακή κρίση με μέτρα στήριξης, τα οποία έχουν σημαντική δημοσιονομικό κόστος, όμως ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023.

Το δημόσιο χρέος παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ), ωστόσο όπως επισημαίνεται υποχωρεί απότομα τα τελευταία δύο χρόνια, από υψηλότερα του 200% (τέλος του 2020) σε περίπου 170% στο τέλος του 2022, ως αποτέλεσμα της υψηλής ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ και των μέτρων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Παρότι η οικονομία επιβραδύνεται, οι συνολικές βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές, σύμφωνα με την EBRD.

«Μια μέτρια επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία αντανακλά τις παγκόσμιες εξελίξεις, προβλέπεται για το 2023 (αύξηση ΑΕΠ 2,4%), καθώς και το 2024 (2,3%). Η υλοποίηση των έργων τα οποία χρηματοδοτούνται τόσο με δάνεια όσο και με επιχορηγήσεις, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωράει καλά και μετριάζει τους καθοδικούς κινδύνους που προέρχονται από τις αναταράξεις από τις αναταράξεις σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments